12.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
ARZU ÇETİK İzmir DHA
GELECEĞİN YILDIZI
HAVACALIK ve uzay sanayinde geleceğin yıldızı olarak gösterilen İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu PFW, LisiAerospace ve Stork Fokker, Airbus ve Boeing gibi dünyaca ünlü havacılık firmalarına üretim yapıyor.
TOPLAM 18 MİLYON DOLAR
PFW Havacılık Sanayi Genel Müdürü Jürgen Viehrig, “İzmir’de 6 milyon dolarlık yatırım yaptık, 105 kişiye iş verdik. 2009’da yeni yatırımlarla ek istihdam sağlayacağız” dedi. Hollandalı Stork Fokker Firması da 12 milyon dolarlık yatırımla, 350 kişilik istihdam yarattı.
500 KİŞİ DAHA ÇALIŞACAK
AIRBUS’A iş yapan General Electric’in Mali ve İdari İşler Direktörü Serkan Kayan da, “Bugün çalışan sayısını 310 kişiye çıkardık. 16.5 milyon Euro yatırım yaptık. Yeni yatırımlarla 2010 yılında işçi sayımızı 500’e yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Havacılık sektörü İzmir’i çok sevdi
ESBAŞ’ta, dev firmalara malzeme üreten üç fabrika faaliyet gösteriyor. Yetkilileri, kentin yatırım için çok uygun olduğunu söylüyor, sektörün büyüyeceğini öngörüyor
İzmir’deki Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ), havacılık sektörüne yönelik üretimde bulunan firmaları da çekmeye başladı. Bölgede halen havacılıkla ilgili 3 fabrika üretime devam ederken, orta vadede kente daha çok yatırım çekilebileceği belirtildi.
ESBAŞ’ta halen; Airbus, Boeing gibi dünyaca ünlü havacılık firmalarına üretim yapan PFW Havacılık, Lisi-Aerospace ve Stork Fokker fabrikaları faaliyet gösteriyor. Dünya genelinde 7 fabrikası bulunan PFW Havacılık Sanayi Genel Müdürü Jürgen Viehrig, İzmir’de 6 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 105 kişi istihdam ettiklerini, 2009’da da yeni projelerle birlikte ek istihdam sağlayacaklarını söyledi.
4 milyon dolarlık yatırım
Boeing için boru, Airbus için hem boru hem de yapısal parçalar ürettiklerini belirten Viehrig, 2009’da yaklaşık 4 milyon dolarlık yatırım yaparak, Airbus için kanatların üzerindeki küçük kanatçıkları üretmeye başlayacaklarını da açıkladı.
Jürgen Viehrig, “Arkadaşlarımız, Almanya Bremen’de Airbus’da eğitim alıyor. Oradaki cihazlar, tezgahlar buraya transfer edilecek. Nisan ayında da İzmir’de ilk üretimimizi yapacağız” dedi.
ESBAŞ’ın büyük avantaj olduğunu dile getiren Viehrig, “İzmir’in insan kaynağı, liman yönünden avantajları bulunuyor. Çok iyi üniversiteler var. Buralardan da personel alabiliyoruz” diye konuştu.
2001’de faaliyete geçen, General Electric, Airbus gibi firmalarla çalışan Fransız Lisi-Aerospace de uçakların bağlantı elemanlarını, motor parçalarını, civata, somun ve vidalarını yapıyor. Mali ve İdari İşler Direktörü Serkan Kayan, 310 kişi istihdam ettiklerini belirterek, “16.5 milyon Euro yatırım yaptık. 2010’da çalışan sayımızı 500 kişiye yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Havacılık sektöründe, İzmir’de kümelenme modeli oluşturulabileceğini ifade eden Kayan, “İzmir, model oluşturabilir. Yatırımlarımız devam ediyor. Tedarik konusunda sıkıntımız yok. Bölge, ihtiyaçlarımıza cevap veriyor. Havacılık sanayinin geliştiği Eskişehir’e de uzak değiliz” diye konuştu. Uçaklar için kablo üretimi yapan Hollandalı Stork Fokker fabrikası da geçen ay açıldı. 12 milyon dolarlık yatırım yapıldı, 350 kişiye istihdam sağlandı.