Ege IZMIR KABUK DEGISTIRIYOR

IZMIR KABUK DEGISTIRIYOR

16.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni Kent Merkezi önündeki dava engeli kalkınca projeler arka arkaya gelmeye başladı. Bayraklı bölgesine ek olarak kent merkezinde köklü değişimin önü açıldı

IZMIR KABUK DEGISTIRIYOR

Trafik yeraltına iniyor

Haberin Devamı

İzmir’de İZBAN banliyö sisteminin kruvaziyer turlarla gelen turistlere de kolayca hizmet verebilmesi için limana entegrasyonunun sağlanması projesi kapsamında, Alsancak Garı önündeki trafiğin yeraltına alınmasının planlandığı belirtildi. Proje ile her iki ucu Selçuk ile Bergama ilçelerine kadar uzatılması düşünülen İZBAN hattına liman da entegre edilecek. Proje kapsamında Limanı bölgesindeki silolarının bir bölümü, Gümrük Başmüdürlüğü, Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, 8 katlı Liman İşletme Müdürlüğü binası yıkılacak. Banliyö hattı Alsancak Garı’ndan limanın içine kadar uzatılacak, burada yeni bir istasyon yapılacak. Gar önünde, Vahap Özaltay Meydanı’ndaki karayolu trafiği ise yer altına alınacak. Yıkılan binaların yerine 5 yıldızlı otel ile alışveriş merkezi yapılacak.

Haberin Devamı

Kapasite artırılıyor

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. M. Kürşat Çubuk önderliğinde bir ekip limanda yapılacak yenilemelerle ilgili rapor hazırlamak için TCDD bürokratlarının görüşlerini aldı. Çubuk’un roporu doğrutusunda hazırlanacak projenin Ulaştırma Bakanlığı’nca ihaleye çıkarılacağı belirtildi. Proje kapsamında Alsancak kruvaziyer liman kapasitesinin de aynı anda 4 tane 300 metre uzunluğunda, bir tane de 200 metre uzunluğunda olmak üzere toplam 5 geminin yanaşabileceği bir liman haline getirileceği kaydedildi.

Limanlar aynı çatı altında buluşuyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de 14 kentin liman başkanıyla toplantı yaparak kruvaziyer turizmini tartıştı. Swissotel’de düzenlenen toplantıda Bakan Yıldırım, kruvaziyer turizminin Türkiye’de gelişmeye devam ettiğini, buna paralel olarak İzmir’de fevkalade gelişme olduğunu söyledi. Kruvaziyer turizmiyle acentaların, liman işletmecilerinin, İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) organizasyonuyla bir araya geldiğini kaydeden Bakan Yıldırım, “Bundan sonra uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için bir birlik çatısı altında takip edilmesinin yararlı olacağı konusunda bir fikir birliği oluştu” dedi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da, Kruvaziyer Limanlar Birliği’nin kurulmasına karar verildiğini söyledi. Demirtaş, tüm dünyadaki kruvaziyer turizmiyle ilgili tüm fuarlara katılınmasına karar verildiğini bildirdi.

DEMİRTAŞ: TEDARİK HİZMETİ VERİLMELİ

Ekrem Demirtaş, basına kapalı gerçekleşen toplantının açılışında yaptığı konuşmada ise, Türkiye’nin son yıllarda gelişme gösterse de pastadan ciddi bir pay alamadığını, 2004 yılında 912 gemi seferi ile 818 bin yolcu varken, 2010’da 1,8 milyon yolcuya eriştiğini dile getirerek, “mali büyüklüğü yaklaşık 200-300 milyon dolar. Avrupa’nın yüzde 1’i dahi değil. Dünyada ise esamemiz bile okunmuyor” dedi. 2003 yılında İzmir’e 3 bin 200 yolcunun geldiğini, bu yıl 9 ay sonucu 393 bin olduğunu, limanlara 4 gemiden fazlasının yanaşamadığını belirten Demirtaş, “Kapasitemiz olsa kısa sürede milyona çıkarız” dedi. Demirtaş, yaptırdıkları ankete göre gemilerle gelen turistlerin kişi başı 113 dolar harcadıklarının ortaya çıktığını kaydederek, “Sadece uğrak limanları olursak çok para kalmıyor. Home portlarımız olmalı, tedarik hizmeti vermeliyiz” şeklinde konuştu.

Alsancak-Agora arasına İpekyolu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Limanı ile Kemeraltı arasında kruvaziyer yolcularına kesintisiz yürüyüş olanağı veren projeyi 4-5 ay içinde hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje detaylarını aktaran İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKK) Oturum Başkanı Yılmaz Temizocak, özellikle kruvaziyer yolcuları için avantaj sağlayacak “Büyük Yaya Yolu” projesinin kentin ileri gelenleri tarafından da benimsendiğine işaret etti. Proje kapsamında ücretsiz bisikletlerin de olacağını ifade eden Temizocak, Büyükşehir’in Bostanlı’da uygulamayı başlattığını hatırlattı. Temizocak, mini golf arabalarının da bulunabilmesinin gündemde olduğunu da belirtti. Temizocak, “Dünyanın gelişmiş turistik kentlerinde olduğu gibi Old City (Eski Kent) tabiri kullanılacak. Eski kent olarak adlandırılan bölgemiz ise Kemeraltı- Agora- Kadifekale aksı olacak” dedi.

Ege’nin 2 yakası işbirliği yapıyor

Türkiye-Yunanistan arasında 20 Ocak 2000 tarihli Turizm İşbirliği Anlaşması uyarınca, 3. Türk-Yunan Turizm Karma Komisyonu ve Sekizinci Türk-Yunan Turizm Forumu Atina’da gerçekleştirildi. Toplantılarda Türk heyetine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yunan heyetine Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Pavlos Yeroulanos başkanlık etti. Toplantılarda öncelikli olarak Türkiye ve Yunanistan arasında turizm konusunda işbirliğinin geliştirilmesi konuları ele alınırken, bu çerçevede, Turizm Karma Komisyonu Protokolü ve Turizm Forumu Deklerasyonu Ertuğrul Günay ve Pavlos Yeroulanos tarafından imzalandı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir de müjde verdi. Bakan Günay 5 yıl sonra Atina’da yapılan toplantının yararlı olduğunu ve toplantının gelecek yıl Ekim’de İzmir’de yapılacağını açıkladı.