Ege ‘İzmir sevgimizle yeniden talibiz’

‘İzmir sevgimizle yeniden talibiz’

15.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Folkart’ın Basmane Çukuru’ndaki gökdelen projesi yeniden kent gündemine oturdu. Yasal ihale süresi olan 30 ay içinde çalışmalara başlanamaması sonucu arsa TMSF’ye iade edildi.

‘İzmir sevgimizle yeniden talibiz’

İzmir kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen ve 20 yıldır gündemde olan arazide yeni bir gelişme yaşandı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen alan 2016 yılında ihaleye çıkarılmış ve Basmane Çukuru, 80 milyon dolara Sancak Ailesi’ne satılmıştı. Folkart, alan için biri 67, diğeri 48 katlı iki kuleden oluşan bir proje hazırladı ancak aradan geçen zamana rağmen çalışmalara başlayamadı. Önceki gün projeyi iade ettiğini duyuran Folkart, süreçte yaşananları ve kararın nedenini şöyle açıkladı:
“Uzun süredir çok ciddi emek verdiğimiz, İzmir’in ortak aklı çerçevesinde çözümünü hedeflediğimiz ve yasaların bize tanıdığı sınırlar içinde sürdürdüğümüz Basmane projemizde, yeni bir süreç yaşadık.

Haberin Devamı

‘Hukuka uygun’

80 milyon dolar karşılığında kazandığımız şeffaf ihale sonucu, yasal bütün sorumluluklarını yerine getirip Basmane’deki arsayı TMSF’den deviralmıştık. İmzalanan ihale sözleşmesinde, şirketimize tanınan 30 aylık işe başlama süresi tamamlandığı için TMSF ile sözleşmemiz karşılıklı sona erdi. Basmane’deki arsayı, tamamen hukukun üstünlüğü ilkesine saygıyla, ihale şartnamesi sonrası imzalanan sözleşmeye sadık kalarak, TMSF’ye geri iade ettik. Özellikle bilinmesi gereken nokta şudur ki, bu ‘iade’, herhangi bir kurum ya da kişinin talebiyle değil, tamamen ihale sözleşme hükümleri sonucu gerçekleştirilmiştir. Şirketimize sözleşme hükümlerinde tanımlanan işe başlama süresi, açılan davalar nedeniyle, bugüne dek bir türlü gerçekleştirilememiştir. Sonuçta dava, projemiz lehine sonuçlanmıştır. TMSF’nin önümüzdeki süreçte arsayı yeniden ihaleye çıkarması durumunda ise Folkart İzmir’e olan sevgisi ve şehre karşı duyduğu ciddi sorumluluk sonucu, yine bu işi yapabilmeye taliptir.”

Haberin Devamı

Sertel’den milli park çağrısı

Folkart’ın Basmane Çukuru’nu TMSF’ye iadesinin ardından, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’den milli park önerisi geldi. Sertel, “Basmane Çukuru olarak bilinen arazi için, “40 bin metrekare alan Kültürpark’ın parçasıdır. Milli park ilan edilmeli, 400 bin metrekare olan alan 440 bin metrekareye çıkarılmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi TMSF ile masaya oturmalı ve İzmir halkının alanını milli park yapmak için kolları sıvamalıdır” diye konuştu.