Ege Kâtip Çelebi’den Türkiye’de bir ilk

Kâtip Çelebi’den Türkiye’de bir ilk

04.12.2017 - 03:11 | Son Güncellenme:

İKÇÜ, bakanlığın ‘Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’nda birinci oldu. Prof. Kaplan ile Uzman Hemşire Yöntem’in tasarladığı ilaç kartlarıyla hizmet kalitesi artacak

Kâtip Çelebi’den Türkiye’de bir ilk

Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen ‘Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’nda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) birinci oldu. İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlayan Uzman Hemşire Sibel Yöntem’in, İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan danışmanlığında yürüttüğü, Yardımcı Sağlık Personellerine Yönelik En İyi Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Projesi birinci seçildi. Prof. Dr. Kaplan ve Yöntem ödülünü, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ün katıldığı törende aldı.

Haberin Devamı

Uzman Hemşire Sibel Yöntem tarafından İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nde yürütülen bu proje kapsamında Tire Devlet Hastanesi’nde oluşturulan ekibinin özverili çalışmalarıyla hemşirelerin hizmet kalitesini artıracak kartlar geliştirdiği belirtildi.

Pilot klinik

Akılcı ilaç kartları sayesinde hemşireler tedavi sırasında kullanılan ilaçlar hakkında kolay ve etkili bilgiye ulaşıyor. Hastalar ise taburcu olduktan sonra verilen ilaçları en doğru şekilde kullanarak tedavi sürecine katkıda bulunuyor.
İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan, pilot hastane olarak, İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Tire Devlet Hastanesi’nde akılcı kartları uygulamaya geçirdiklerini kaydetti. Hayati bir organ olan kalp üzerine etkili ilaçları ele aldıklarını belirten Prof. Dr. Kaplan, “Kardiyoloji Kliniği ve Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, etkili ilaçların sıklıkla uygulanması ve bu ilaçların büyük bir çoğunluğunun taburcu sonrasında da kullanımının gerekmesi nedeniyle pilot klinik olarak belirlendi. Klinikte en çok kullanılan ilaçlar listelendi. İlaçların etkileri, yan etkileri, hemşirelerin ilaç uygulamalarında ve hasta eğitimlerinde göz önünde bulundurması gereken noktalar, literatür taramasının ardından kartlara basıldı. Akılcı ilaç kartları klinikte görevli 30 hemşireye dağıtıldı” dedi.