Ege Kahvenin ustası olabilirsiniz

Kahvenin ustası olabilirsiniz

23.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Son yıllarda sayısı hızla artan kafelerin girişimcileri ve çalışanları barista eğitimleriyle müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyor. Kurs düzenleyen kurumların en çok tercih edilenleriyse; Mutfak Sanatları Akademisi, Coffee Works, Barista Ol! ve İstanbul Kahve Akademisi.

Kahvenin ustası olabilirsiniz

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altın alan kahve; rahatlatıcı kokusu, farklı aromaları ve çeşit çeşit sunumuyla hem keyfe hem de hüzne eşlik ediyor. Bu özellikleriyle her gün milyarlarca insanın tükettiği kahve, girişimcilerin de ilk tercihi oluyor. Kahve zincirlerinin sayısı hızla artıyor, kariyerini bir kenara bırakıp kentten kaçanların sahil kasabalarında ya da genç girişimcilerin kent merkezlerinde açtığı butik kahve dükkanları da konuklarını bekliyor. Bu ilgi karşısında kahve hazırlamanın gittikçe karmaşıklaştığı hatta sanat haline geldiği günümüzde, en popüler mesleklerden biri olan baristalığı, siz de kurslarda öğrenebilir, kahve konusunda uzman olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kahvenin ustası olabilirsiniz

1- Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)

MSA’nın profesyonel barista programı, kahve ticaretinin artmasıyla doğan iyi yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlandı. 2016 yılında başlayan Profesyonel Barista Eğitimi’nden bugüne kadar 200 kişi mezun oldu.

Kurslara, kahve çekirdekleri ve kavurmadan Espresso bazlı uygulamalara, dükkan operasyonundan Türk Kahvesi’ne kadar barista mesleğine dair her detayı son teknoloji makinalarla uluslararası müfredat kapsamında öğrenmek isteyen 18 yaş üzerindeki herkes katılabiliyor. Profesyonel Barista Eğitimi, 40 saati yoğun pratik olmak üzere toplam 54 saat sürüyor. Eğitimde; kahvenin tarladan fincana kadar tüm aşamalarını teorik olarak anlatılıyor. Kavurmadan Espresso bazlı ürünlere, soğuk içecek reçetelerinden Latte Art’a kadar pratik çalışmalara yer alıyor. Kurs sonunda MSA Profesyonel Barista ve İtalyan Mumac Academy Diploması, Pearson Profesyonel Barista Sertifikası ve M.E.B onaylı sertifika veriliyor. Ücreti 7.800 lira olan eğitim 9-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Haberin Devamı

2- Coffee Works

İzmir’de baristalık eğitimi sunan Coffee Works’te katılımcılar, temel ve orta düzey eğitimler sonucunda SCA tarafından verilen Foundation ve Intermediate sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Profesyonel eğitimlerde ise kahve eğitiminin yanı sıra makine teknik bakım ve onarım eğitimi, müşteri ilişkileri ve finansal eğitimler veriliyor. Başarılı katılımcılar SCA tarafından verilen Professional Barista sertifikasını almaya hak kazanıyor.

Eğitimde, SCA tarafından ülkemizde yetkilendirilen Şerif Başaran’ın öğrencisi olma fırsatı da sunuluyor. Ülkemizi pek çok kez dünyada temsil eden Başaran, Nitelikli Kahve Birliği (SCA) tarafından 2008 yılında ‘Yılın Eğitmeni’ ödülünü aldı.

3- Barista Ol!

Dünyaca ünlü markaların iş ortağı kahvengelsin.com ve The Barista Center gibi markaların sahibi olan, sadece eğitim alanında değil yazılım alanında da faaliyet gösteren Gizci Bilişim ve Eğitim Hizmetleri tarafından kurulan Barista Ol! yurt dışında baristalık kariyeri hedefleyenlere hitap ediyor. Katılımcılar aldıkları sertifikayla; İngiltere, Amerika, İsviçre, Suudi Arabistan hatta Somali gibi ülkelerde baristalık yapabiliyor.

Haberin Devamı

Birebir verilen eğitimlerde; çeşitli kahve makinelerinin bakımı ve işleyişi, kahve çekirdeklerini çeşitleri, bu çekirdeklerin tarladan bardağınıza gelene kadar olan süreci, teorik ve pratik olarak gösteriliyor. Eğitimlerde, işletme açacak kişiler için de hayati önem taşıyan bilgiler de veriliyor. Katılımcılar isterlerse programa bağlı iş ortaklarında 15 günlük staj da yapabiliyor.

Pratik ve teorik bölümlerden oluşan eğitimlerin içeriğinin tamamen kendilerine ait ve akademik ağırlıklı olduğun belirten yetkililer, eğitim verdikleri barista sayısı artıp ve uluslararası ağları genişleyince The Barista Center adlı markayı kurduklarını ve isteyenler dünya çapında sektörde iş bulabildiğini dile getirdi.

Kahvenin ustası olabilirsiniz

4- İstanbul Kahve Akademisi

İstanbul Kahve Akademisi’nde eğitimler hem teorik hem de pratik olarak yapılıyor. İstanbul Kahve Akademisi’nde SCA’nın ‘Kahve Diploması’ modülü yetkili eğitmenler tarafından uygulanıyor.

Haberin Devamı

SCA Barista Foundation (Temel Seviye), SCA Barista Intermediate (Orta Seviye), Latte Sanatı, Demleme Teknikleri, Tadım Analizi Teknikleri-Cupping, Roasting (Kahve Kavurma) eğitimleri ile ilgili SCA sertifikasına sahip olmak için akademinin internet sitesindeki ‘Eğitim’ bölümünden ‘Eğitim Takvimi’ ve ‘Eğitim Ücretleri’ alt başlığından eğitim tarihleri ve ücret bilgilerini öğrenebilirsiniz. İstanbul Kahve Akademisi, 1999 yılından beri kahve sektöründe faaliyet gösteren Kanguru Gıda San. Tur. Tic. Ltd. Şti. trafından istek ve talepler doğrultusunda 2014 yılında açıldı.

İSTANBUL KAHVE AKADEMİSİ

Eğitim                Süre  Ücret

Temel Seviye Eğitimi                                    1 Gün            1.200 lira + 60 euro SCA sertifika bedeli

Orta Seviye Eğitimi                                        2 Gün            2.400 lira + 100 euro veya 180 euro SCA sertifika bedeli*

Professional Eğitimi                                      3 Gün            1.500 euro + 180 euro veya 270 euro SCA sertifika bedeli*

Haberin Devamı

Kavurma Temel Seviye Eğitimi         1 Gün            2.000 lira + 60 euro

Kavurma Orta Seviye Eğitimi              2 Gün            5.000 lira + 100 euro veya 180 Euro  SCA Sertifika Bedeli*

Türk Kahvesi Atölyesi                                  1 Saat             150 lira

Evde Demleme Atölyesi       (10.00-13.00)          300 lira

SCA sertifika bedeli SCA üyeleri için indirimlidir. Ücret bölümünde SCA Barista Orta Seviye ve SCA Kavurma Orta Seviye Eğitimi ücreti 100 euro SCA üyeleri için geçerlidir, 180 euro SCA üyesi olmayanlar için geçerlidir. SCA Barista Profesyonel Eğitimi ücreti SCA üyeleri için 180 euro, SCA üyesi olmayanlar için 270 euro olarak geçerlidir.