Ege Kalkınmanın yolu tarımdan geçiyor

Kalkınmanın yolu tarımdan geçiyor

04.03.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir, yerel tohum merkezinin ikincisini açtı. Muğla Büyükşehir de, 81 ile Ata tohumlarını ulaştırıyor

Kalkınmanın yolu tarımdan geçiyor

Büyükşehirler, Anadolu’nun tohumlarını ölümsüzleştirmek için harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci tohum merkezini açtı. Muğla Büyükşehir de, 10 milyon tohumu Türkiye’nin 4 bir yanındaki topraklarla buluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Can Yücel’in vasiyeti üzerine kurduğu, yüzlerce çeşit ata tohumunun korunduğu Can Yücel Tohum Merkezi’nin ikincisini İzmir’de açtı. Yok olmaya yüz tutan tohum-gen çeşitliliğini gelecek kuşaklara aktaracak merkezin ilkini 2011’de Seferihisar’da kuran Başkan Soyer, ikincisini İzmir Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Hayaline sahip çıktı

Açılış töreninde konuşan Can Yücel’in kızı Güzel Yücel Gier, babasının hayattayken tohum bankası fikri bulunduğunu belirtti, bu hayalinin gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu söyledi. Başkan Soyer de, tohumları korumanın yalnızca gıdayı değil, ülkenin bağımsızlığını da korumak anlamına geldiğini dile getirdi, Yerel Tohum Merkezi kurmak isteyen herkese, nerede olursa olsun yardımcı olduklarını kaydetti.

Kuraklıkla mücadele

Yoksulluk ve kuraklıkla mücadelenin bir anahtarı olarak tasarladıkları İzmir Tarımı politikalarında, yerel tohumların belirleyici bir rolünün bulunduğuna dikkat çeken Soyer, “İzmir tarımını ülkedeki diğer uygulamalardan ayıran en temel farklardan biri kuraklıkla mücadele. Karakılçık ve saz çavdarı gibi tahıllarımız, gambilya ve mürdümük gibi atalık yem bitkilerimiz kendi doğal koşullarında, çok fazla girdi ve sulamaya ihtiyaç olmadan yetişebiliyor. Böylece tarımsal sulamada yüzde 77 oranında kullanılan suyun yüzde 50’sini tasarruf etmemizi sağlıyor” dedi. Bu yıl itibariyle altı aşamalı İzmir Tarımı vizyonu programını il genelinde uygulamaya başladıklarını hatırlatan Soyer, 10 bin dönüm arazide, susuz yem bitkisi ve hububat ekiminde sözleşmeli alım gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi, alacakları yem miktarının değerinin yaklaşık 15 milyon lira olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

10 milyon tohum

Muğla Büyükşehir Belediyesi de, kurduğu Yerel Tohum Merkezi’nde çoğaltılan 81 çeşit tohumu, Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırdı. 2021 yılının ilk 25 gününde 4 milyon, bugüne kadar da 10 milyon tohum toprakla buluştu. Kısa sürede stoklarını tüketen ve 81 ile tohum kargolayan Büyükşehir, en fazla tohum talebinin domates, biber, salatalık, fasulye, havuç ve bezelye olduğu açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, şunları dile getirdi:

‘Milletin efendisi’

“Yerel tohum demek ulusal güç demek. Yerli ve milli olmak istiyorsak önce ekmeğimizi, katığımızı elde ettiğimiz topraklarımıza ata tohumlarımızı ekmeli, bu toprakların mahsulünü elde etmeliyiz. Tarımda bir ülke sağlam zeminde değilse onun kalkınması mümkün değil. Yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gitmeye, üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmakta kararlıyız.”