Ege Kısa mesafelerde ayak ağrılarına dikkat

Kısa mesafelerde ayak ağrılarına dikkat

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

En sık ayakları besleyen atardamarların tıkanması şeklinde görülen periferik arter hastalığı, ilerleyen safhalarda organ kaybına sebep olabiliyor.

Kısa mesafelerde ayak ağrılarına dikkat

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, kanser kadar tehlikeli hatta daha ölümcül olabilen periferik arter hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığı kısaca atardamarların tıkanması şeklinde tanımlayan Doç. Dr. Taştan, “Günlük hayatta en sık karşılaştığımız periferik arter hastalığı, bir ya da her iki ayağın beslenmesinden sorumlu olan atardamarların tıkanmasıdır. Kasık bölgesinin hemen üstünden başlayıp ayak başparmağına kadar uzanan ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Hastalık bulunduğu bölge ve beslediği doku miktarına göre artar. Periferik arter hastalığının şikâyetleri arasında kişinin günlük aktivitesini yaparken belirli bir mesafe yürüdüğünde bir veya iki ayağında oluşan ağrı vardır, dinlenince geçer. Daha sonraki aşamada ağrı mesafesi gittikçe azalmaya başlar, 500 metre ve daha az mesafelerde ortaya çıkan ayak ağrıları, hastalığın ileri safhaya geldiğini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir. Kritik ayak hastalığı dediğimiz tabloda ise hastalık o kadar ilerler ki kişi istirahat halinde de ayaklarında ağrı hissetmeye başlar. Ayakta renk değişiklikleri oluşur. Eğer tedavi edilmezse organ kaybı ile sonuçlanabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önce sigarayı bırakın

Periferik Damar Hastalığı tedavisinde birinci kuralın sigarayı bırakmak olduğunu belirten Taştan, “Bu hastalıkta ister ilaçla tedavi ister anjiyo balon işlemi ya da ameliyat yapılsın, kişi sigarayı bırakmadığı sürece bu tedaviler başarıya ulaşamaz. Tansiyon, kolesterol gibi eşlik eden hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Günümüzde teknolojinin çok gelişmesi nedeniyle artık çoğu hastamızı organ kaybı olmadan ameliyatsız tedavi edebiliyoruz. Bu hastalık tanısı kolay konabilen ve rahat tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi.