EgeKızıl kabus bitti kara kabus başladı

Kızıl kabus bitti kara kabus başladı

12.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Seferihisar’da önceki gün saat 15.00 sıralarında başlayan ve zaman zaman hızı saattte 60 kilometreye ulaşan rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan alevler turistik ilçeye adeta cehennemi yaşattı.

Kızıl kabus  bitti kara kabus başladı

Kuru otların barut gibi tutuşmasıyla alevler yıldırım hızıyla ormana ulaştı, havadan ve yerden yapılan mücadelede görevliler çaresiz kaldı.
Alevlerin önü kesilemeyince ekipler, ağırlığı, bölgedeki Eski Doğanbey Köyü ve yazlık sitelerin kurtarılmasına verdi. Söndürme çalışmalarına dokuz uçak, dördü amfibik yedi helikopter, 100’e yakın arazöz ve 500’ün üzerinde işçi katıldı. Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Uşak gibi çevre illerden de iş makineleriyle arazözler getirildi.
Hava karardığı sıralarda yazlıklar kurtarıldı ama deniz tarafındaki yerleşimin olmadığı bölgedeki çam ormanlarına müdahale imkansız hale geldi. Bu nedenle yangın sabaha kadar devam etti. Güneşin ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı ve alevler ancak konrol altına alınabildi. 17 saatte kontrol altına alınabilen yangın, Seferihisar’la Doğanbey Körfezi arasında kapkara bir alan bıraktı.

Havadan inceledi
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de sabah helikopterle bölgeyi havadan incedi. Daha sonra yangın bölgesine inen Kahveci, 700 hektar orman, 300 hektar da zeytin ve tarım alanının zarar gördüğünü açıkladı. Osman Kahveci, “Yangın tarım arazisinden çıkmış. Bu da insan faktörlü olabileceğini gösteriyor. Bir insanımız tarım alanında çalışıyor, ihmal ve dikkatsizliği, belki bıraktığı bir sigara izmariti, belki bir ateş, bu bölgeyi büyük bir felaketle karşı karşıya bıraktı. Bu yangın bizim kayıtlarımıza insan kaynaklı olarak geçecek. Hasada alınmış bir kişiye ait tarlada yangın çıkmış, sonra yanındaki meraya sıçramış. Şüpheli olarak şu kişi yaptı diye elimizde bilgi yok. Savcılık gerekli araştırmaları yapıyor.
Ülkemizde dün (önceki) gece, 11 ayrı yerde yangın çıktı. Bunlardan altısı İzmir ve çevresinde. En ufak bir kıvılcım birkaç dakika içinde yangın çıkarabiliyor. Bu sene özellikle bahar, bu bölgelerde de çok yağışlı geçti. Otların boyu bir metreye ulaştı ve kurudu. Onun için çok daha dikkatli olmak zorundayız” dedi. Kahveci, yanan alanlara yangına dayanıklı ağaç türlerinin dikildiğini, Seferihisar’da da bu projenin uygulanacağını açıkladı.

Şoku atlatamadılar
Belediye Başkanı Tunç Soyer de ilçenin yüzde 3’lük orman alanının yok olduğunu söyledi, “Çok üzgünüm. İlk kez bir orman yangını yaşadım. Doğal zenginliğimizin bir kısmı yok oldu. Yangından sonra yapılacak yenileme çalışmalarında aktif rol alacağız.”
Tatillerini yeşillikler içerisinde geçirmeyi hayal ederken alevlerin tehdidiyle evlerini terk etmek zorunda kalan yazlıkcılar ise, otluk alanda başlayan yangına zamanında müdahale edilmediği için ormana sıçradığını ve durdurulamadığını öne sürdü. Ormanın yeni inşaat alanları açmak için yakıldığını ileri süren ve bölgenin rantta kurban verilmemesini isteyen bazı yöre sakinleri, ağaçlandırmanın da hemen tamamlanmasını istedi.