27.10.2017 - 04:56 | Son Güncellenme:
Türkiye’de 14 milyon zeytin ağacıyla sektörün amiral gemisi Akhisar’da, erken hasat yüzleri güldürdü. İklimi nedeniyle İtalya’nın ünlü Toskana bölgesiyle aynı özelliklere sahip Akhisar, bin 500 yaşındaki ağaçlarıyla bu yıl sektöre damgasını vuracak. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Bütün dünya daha sağlıklı olmak için çare arıyor. Çare zeytinde. Türkiye bu konuda çok şanslı ancak yeterince tüketmiyoruz. Zeytin tüketin kollestrolden, tansiyondan kurtulun” dedi.
Soğuk sıkım başladı
Sofralık zeytinde sektörünün yüzde 70’ini, zeytinyağında ise yüzde 20’sini elinde tutan Akhisar, erken hasat kapsamında soğuk sıkıma başladı. Milliyet Ege, zeytinin başkentinde sektörün sorunlarını yerinde inceledi. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, dünyada zeytin ve zeytinyağında önemli bir yere sahip Toskana ile Akhisar’ın aynı iklime sahip olduğuna dikkat çekti, “Zeytin ağaçlarımıza iyi bakıyoruz. İyi tarım uygulamalarımız nedeniyle 14 milyon ağacımızdan çok yüksek kalitede ürün elde ediyoruz. Bin 500 yaşındaki ağaçlarımız ise Akhisar’ın zeytine nasıl sahip çıktığının en önemli kanıtı” dedi.
‘Kalitesi yüksek’
Akhisar’ın zeytinin ardından zeytinyağında da marka olduğunu ifade eden Alhat, şöyle devam etti: “Türkiye’de sofralık zeytinin en önemli üreticisi Akhisar. Türkiye’de üretilen zeytinin yüzde 70’inde bizim alın terimiz var. Zeytin denilince Akhisar akla gelirdi, şimdi zeytinyağımız için de benzer durum var. ‘Zeytinyağım Akhisar’dan sloganıyla çıktığımız yolda, hızla ilerliyoruz. Erken hasat soğuk sıkımlar başladı ve yüksek kalite zeytinyağı elde ediyoruz. Marketlerde en çok arananlar arasındayız. Tüketici, Akhisar zeytinini alıyordu, şimdi de Akhisar zeytinyağını istiyor. Biliyor ki aldığı zeytinyağı, iyi ve kaliteli. Güven duyuyor. Bu yüzden borsa olarak bölgemizdeki tüm işletmelerle zeytinimizle birlikte, zeytinyağını da vatandaşlarımıza en iyi şekilde ulaştırmak için tek hedef belirledik. O da en iyisini üretmek. Akhisar demek, en kalitelisi demek.”
‘Üç öğün tüketilmeli’
Zeytin ve zeytinyağında en önemli konunun “tüketim” olduğunu belirten Alhat, “Sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için herkesin daha duyarlı olması lazım. Zeytin ve zeytinyağını kullanmamız gerekiyor. Zeytini tüm öğünlerde tüketmeliyiz, en iyi karbonhidratlardan biri. Bunu ille de doktorunuzun söylemesine gerek yok. Günde üç zeytin yiyerek sağlıklı olamazsınız. Bunu yaşam biçimi haline getirmelisiniz” diye konuştu. Türkiye’nin yılda 200 ton zeytinyağ üretip, bunun önemli kısmını ihraç ettiğini söyleyen Alhat, şunları söyledi: “Oysa bu 200 bin tonun Türkiye’ye yetmemesi gerekiyor. Demek ki biz, dünyanın en sağlıklı yağını tüketmiyoruz. Geleneklerden kaynaklanan kızartmaları bir karış bitkisel yağda yapma alışkanlığımızı bırakmalıyız. Zeytinyağında yapın, hem daha lezzetli yemenin keyfine varın hem daha sağlıklı olun.”
Pirime destek, vergiye indirim
Zeytinde prim konusunun sürekli gündemde olduğunu söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Hükümet zeytine büyük önem verdi. 100 milyon zeytin ağacı diktirdi. Bunu bugüne kadar kimse yapmadı. Canı gönülden bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ancak bir konu var ki, üreticiyi moralsiz bırakıyor. O da zeytine prim desteği. Zeytinyağına prim desteği var ancak onun hammaddesi zeytine prim desteği yok. Bu değişmeli. Zeytine verilecek prim üreticinin moralini yükseltecek, üretme şevkini artıracak. İhracatı artıracak. Prim ile kimse kaybetmeyecek, aksine herkes kazanacak” dedi. Benzer bir sıkıntının da vergide yaşandığını ifade eden Alhat, zeytin ve zeytinyağı üreticisinin katma değerli ürünler için yüzde 18 KDV ödeyip üretim yaptığını belirtti.
‘KDV yükü altındayız’
Alhat, “Ancak ürettiğimiz zeytin ve zeytinyağı marketlerde yüzde 8 KDV ile satılıyor. Oysa temel gıda ürünleri arasında alınıp yüzde 1 KDV ile satılmalı. Yüzde 7 KDV vatandaşın cebinden çıkıyor. Bizler zaten KDV yükü altındayız. Eğer oran düşerse, bugün 17 lira 75 kuruş olan zeytin 16 liraya düşer, bu da talebi artırır” şeklinde konuştu.
‘Pahalı satılan yağ ülkeye zarar verir’
Bazı marketlerde zeytinyağı raf fiyatlarının toptan üretici fiyatlarının çok üstünde olduğunu, bunun da Türkiye’ye “zarar” getirdiğini ifade eden Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, tüketiciyi “sağlıksız” yağları kullanmaya teşvik etmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Alhat, “Vatandaşı düşünen marketlerde kaliteli yağ 17 liraya satılıyor. Ancak bazı market ve firmalar, aşırı yüksek kar marjıyla zeytinyağını yüksek fiyata satıyor. Hem üretici hem tüketici mağdur oluyor” dedi. Öte yandan burada en önemli sorumluluğun da tüketiciye düştüğüne dikkat çeken Alhat, “Pahalıysa almayın. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilen ve üzerinde etiketi olan zeytinyağını güvenerek tüketebilirsiniz. Ancak şuna da dikkat çekmek gerekiyor. 10 liraya da zeytinyağı yok. Eğer pet şişelerde satılan zeytinyağını gerçek sanıp alıyorsanız, bu konuda yanılıyorsunuz. Siz hiç bitkisel yağ üreticisinin pet şişede yağ sattığını gördünüz mü? 10 liraya aldığınız zeytinyağı, bozuk yağ” diye konuştu.