Ege ‘Kolon kanseri önlenebilir...’

‘Kolon kanseri önlenebilir...’

17.01.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Bayrakçı, kolon kanserinde sağlıklı beslenmenin önemine değindi, “Lifli gıdaları seçin” dedi.

‘Kolon kanseri önlenebilir...’

Kolon yani kalın bağırsak kanserinin ülkemizde sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu belirten Ekol Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Berna Bayrakçı, hastalığın düzenli kontrollerle önlenebileceğini belirtti. Kansrin yüzde 90-95 oranında kolon poliplerinden geliştiğini ve polibin kansere dönüşmesinin 7-10 seneyi bulabildiğini anlatan Bayrakçı, en etkili tanı ve tedavi yönteminin kolonoskopi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Kolon kanseri geliştiğinde karın ağrısı, makattan kan gelmesi, kansızlık, kilo kaybı, kabızlık, ishal, bağırsak alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler gösterdiğini ifade eden Bayrakçı, şöyle konuştu:

Anestezi veriliyor

“50 yaş ve üzerindeki herkesin yılda bir kez kolonoskopi yaptırması gerekiyor. Ailede kolon kanseri öyküsü olanlarda ise kolonoskopi yapılma yaşı 40 olmalı. İşlemle kanser oluşmadan polip çıkarılıp hastalığın gelişimi önlemebilir. Kolonoskopi işlemleri artık anestezi eşliğinde yapıldığında hastaya herhangi bir rahatsızlık vermez. Kolonoskopi öncesi hastalara birtakım ilaçlar ve sulu diyet verilerek bağırsak temizliği sağlanır. Kolonoskopi esnasında tüm kolon değerlendirilmekte, kolon polipleri endoskopik yöntemlerle kesilerek çıkartılmakta ve kolon kanseri saptanırsa biyopsi alınıp patolojik tanı konması sağlanmaktadır.”

Haberin Devamı

Beslenme önerileri

Aşırı yağlı yiyecekleri hayvansal yağ tüketimi ve kırmızı et ağırlıklı beslenmenin kolon kanseri riskini artırdığını sözlerine ekleyen Bayrakçı, “Özellikle sucuk-salam-pastırma-sosis gibi işlenmiş etten uzak durulmalı. Sebze-meyve ve bol lifli gıdalarla beslenme öneriyoruz. Alkol ve sigara da kolon kanserine neden olmaktadır bu nedenle kullanılmamalı. Aşırı kilo da birçok hastalık ve kanser gibi kolon kanserine de zemin hazırlıyor. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı da önemli” dedi.