Ege Kriz, tersine göçü hızlandırdı

Kriz, tersine göçü hızlandırdı

29.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ekonomik kriz, herkesi vuruyor. İşyerleri kapanıyor. Esnaf, çiftçi, işçi zor günler geçiriyor. İşsiz kalanlar ise yeni bir iş bulamadığı için geldikleri yerleşim merkezlerine geri gidiyor

Kriz, tersine göçü hızlandırdı

İş bulamadıkları için
“TAŞI toprağı altın” diyerek büyük kentlere göç ettiler. Kimi kendi işini kurdu, kimi ise çeşitli kuruluşlarda iş buldu. Ancak, dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz, en başta onları vurdu. Binlerce işçi işinden oldu. Yeni iş bulamayanlar, çareyi geldikleri yerlere geri dönmekte bulmaya başladı.

Dönüş paraları yok
ÖZELLİKLE İzmir’in kenar mahallelerinde oturan pek çok aile, köylerine geri dönmek için muhtarlıklara başvuruyor. Nakliye paraları bile olmadığı için muhtarlıklar aracılığıyla bağlı oldukları kaymakamlıklara başvurup memleketlerine dönmek için yardım talebinde bulunuyor. 

UZMANLAR NE DİYOR?
YARDIMCI Doç. Dr. Engin Önen (Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Ekonomik krizin, kentte
tutunmayı zorlaştıran bir etki yaptığı muhakkak. Verilen rakamları da bu şekilde yorumlamak gerekir. Hepsi tek başına şimdiki ekonomik krizle açıklanamasa da tetikleyici etki yaratmış olması kaçınılmazdır. Artık kentlerde işsiz ve yoksul olarak tutunmak çok zor.


MUHTARLAR NE DİYOR?
Abdulaziz Turan (İmariye):  Son iki aydır memleketine dönmek üzere bize başvuruda bulunan 110 aile var. Öbür mahalleye bile taşınamayacak kadar çaresiz kalan insanlar,  köyüne geri dönmeye çalışıyor.
Ali Uçar (Yamanlar): Köyüne geri dönmek üzere muhtarlığımıza son  iki ayda başvuruda bulunan 25 hane var. Bunların birçoğu 20-30 yıl öncesinde Doğu Anadolu’dan İzmir’e göç etmiş ailelerden oluşuyor.
Duran İmrek (Yurtoğlu): Göreve geldiğim günden bu yana kaymakamlıktan yol parasını alıp köyüne geri dönen 12 aile var. Koşullar o kadar ağırlaştı ki artık ben bile geri dönmeyi düşünüyorum.
Davut Tekin (Kadifekale): Uygun ortam sağlanması halinde köyüne dönecek onlarca, hatta yüzlerce  aile bulunuyor. Yardım almak üzere kaymakamlığa başvurmak için 3 liralık evrak parasını veremeyenler var.