Ege Kuraklık, Gediz’i de vurdu

Kuraklık, Gediz’i de vurdu

19.10.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Ege Bölgesi’nin Büyük Menderes’ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri’nde kuraklığın etkisiyle yer yer suların çekilmesi, bölge insanının endişelerini artırdı.

Kuraklık, Gediz’i de vurdu

Bölgedeki yağışlar ve derelerle beslenen nehrin, özellikle Salihli ilçesinde kurulu Demirköprü Barajı’ndan sonraki bölümünde, kilometrelerce akmadığı görülüyor.

Haberin Devamı

İlk kez böyle oluyor

“Demirköprü Barajı’mızda ve Marmara Gölü’nde su kalmadı” diyen Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Abdullah Şenol, “Barajımızda su kalmadığı dönemlerde bile yeraltı kaynaklarımızdan gelen sular vardı. Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu. Tarımda geleneksel yöntemden kapalı devre modern sulamaya geçişin teşvik edilmesi gerek. Modern sulama sistemiyle 10 yıl yetecek su, 5 yılda bitti. Geldiğimiz noktada havalar yağışlı olmazsa seneye mahsullerde yüzde 40-50 arasında rekolte düşer. Ziraat odaları ve belediye başkanları ile hükümetimiz bir an önce önlemler alması lazım” ifadelerini kullandı.

Sulama değişmeli

Gediz Nehri’nin bölge tarımı için önemine işarete eden Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da, “Hiç daha böyle bir durumla karşılaşmadık. Bu coğrafyada yetiştirilen züm, pamuk, biber, zeytin, domates gibi ürünlerin hepsi su isteyen ürünler. Kapalı devre sulama sistemine bir an önce geçmeliyiz ki bizim çiftçimiz tekrar ürününü yetiştirebilsin” diye konuştu.