Ege Kuşadası’na girişimiz yasak! Neden?..

Kuşadası’na girişimiz yasak! Neden?..

23.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Özdere’deki taksicilerin “Çıban” haline gelen sorunlarına bir hatırlatma yaptıktan sonra gireceğim. Hem de iki günde aktaracağım. İlkini bugün, ikincisini ise 26 Nisan 2010 Pazartesi günkü köşemizde değerlendireceğim.

Kuşadası’na girişimiz yasak Neden..

Fethiye, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Selçuk, Çeşme ve Foça gibi ilçeler, yıllar önce “Turizm Bakanlığı”nca “Turizm Bölgesi” olarak ilan edildiği için bu ilçelerde belirlenen alanlara turizm amaçlı imarlar dışında yapılara izin verilmiyor. Bunu şunun için hatırlattım. İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Özdere’de yıllar önce bu ilçeler gibi “Turizm Bölgesi” ilan edildi. Halen de öyle. Özdere’de turizm amaçlı yatak sayısı şu anda 6-7 bin civarında. 5 ve 4 yıldızlı otellerin dışında burada butik oteller ve ev pansiyonculuğu da iyi durumda. Peki, Özdere’ye yabancı turistler niçin geliyor, dersiniz? Mavi ile yeşilin birleştiği koylarındaki oksijeni ve iyotu bol olduğu; ayrıca, Selçuk-Efes ve Meryem Ana Evi ile Kuşadası yakın olduğu için. Şu anda bile Özdere’deki yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 60’ların üstünde.

Özellikle ceza yazılıyor
Şimdi sıra geldi başlıkta belirttiğim Özdereli taksicilerin isyanına. Özdereli taksiciler, kentlerindeki yabancı turistleri Selçuk’a Efes ve Meryem Ana Evi, Kuşadası’na sosyete pazarı, İzmir’e de tarihi mekanlar için taşıdıklarını söylüyorlar. Sorunlar da bu nedenle çıkıyor. Çünkü, bu insanlar 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu’na rağmen halen taksici yerine konulmuyorlar. Bu arada belirteyim, Özdere’deki 16 taksicinin tamamı en az 1-2 yabancı dil konuşabiliyor.
Özdere’den Selçuk ve İzmir’e yolcu aldıklarında arasıra sorun yaşadıklarını belirten taksiciler, Kuşadası Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafikçilerin kendilerine baskı yaptıklarını, “Kuşadası’na giremezsiniz” ve “Kuşadası size yasak!” gibi sözlü bazı yaptırımlara maruz kaldıklarını ifade ediyorlar.
Yasal olmayan hiçbir iş yapmadıklarını da ekleyen 16 taksici esnafı, “Kuşadalı trafik polisleri bize özellikle para cezası yazıyor. Yeter artık, dava açacağız” diyerek yaşadıklarını da anlatıyorlar.
Bu konunun esas can alıcı gelişmeleri 26 Nisan 2010 Pazartesi günkü köşemizde sizlere akratacağız.


Büyükşehir’den cevap geldi: Otopark projelerimiz hazır...
16 Nisan 2010 Cuma günkü köşemizde dile getirdiğimiz “İzmir’in otopark sorunu için hangi projeniz var?” başlıklı yazımıza İzmir Büyükşehir Belediyesi aşağıdaki cevap yazısını gönderdi. Yazıyı özetleyerek sizlere aktarıyorum:
“Sn. Kemal Önderoğlu Milliyet Ege Çözüm Hattı. ‘İzmir’in otopark sorunu için hangi projeniz var?’ başlığıyla köşenizde yer alan yazınızda, kentteki ‘otopark sorunu’ konusuna değinerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda projelerinin neler olduğunu sormuşsunuz.
Otopark konusuna çağdaş çözümler üretmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşte yaptığımız ve yapacağımız otoparklar:
Geçtiğimiz yıllarda Alsancak Atatürk Spor Salonu Önü Yeraltı Otoparkı ile 2009 Ağustos’ta Kültürpark Yeraltı Otoparkı’nı hizmete alan belediyemiz, kent içindeki ihtiyaca cevap vermek için değişik bölgelerde katlı otopark projeleri oluşturdu.

Hasan Tahsin Katlı Otoparkı
Hatay Susuzdede 173/5 Sokak’da oluşturulacak olan Hasan Tahsin Katlı Otoparkı, 2 bin 260 metrekarelik bir alanda kurulacak. 3 katı bodrum, 4’ü yer üstünde olmak üzere toplam 7 katlı olarak inşa edilecek. Otopark, 595 araç kapasiteli olacak. Bu otopark, Hatay ve Basın Sitesi’nin otopark ihtiyacını karşılayacak.

Hatay 100 Sokak Katlı Otoparkı
Hatay 100 Sokak’ta da 400 araç kapasiteli bölgesel katlı otopark kurulması için proje çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu proje için 100 Sokak’taki 3.351 metrekarelik alan, 4 milyon 859 bin TL bedelle katlı otopark yapılmak üzere kamulaştırıldı.

Üçkuyular, Evka 3 ve Çiğli Otoparkı
Bu üç semtte oluşturulacak aktarma merkezlerinin üstleri de özel araçlar için otopark olarak projelendirildi. Projeleri hazır olan bu yatırımlar için de çalışmalar sürdürülüyor.

Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı
Hatay Askeri Hastane yakınlarında oluşturulacak bu katlı otoparkın, 2 bin 933 metrekarelik alanda inşa edilmesi planlanıyor. 3 katlı olarak projelendirilen otopark toplam 312 araç kapasiteli olacak.

Buca Kasaplar Meydanı Otoparkı
Büyükşehir Belediyesi ayrıca Buca kasaplar Meydanı’nda oluşturacağı proje ile iki katlı yer altı otoparkı yapmayı da planlıyor. Büyükşehir, 2002-2007 yılları arasında özel mülkiyetlerde kamulaştırma çalışmaları yaparak 1 milyon TL’lik bedel ödedi. 170 araç kapasiteli iki katlı yer altı otoparkı olarak inşa edilecek bu proje 6 bin 271 metrekarelik alanda uygulanacak. Projeyle yer altı otoparkının üst kısmı Bucalıların hoşça vakit geçirecekleri bir mekan haline getirilecek.
Platform şeklinde yapılacak meydan düzenlemesi kapsamında yeşil alanlar oluşturularak oturma gurupları yerleştirilecek. Gezinti yerleri, kafeterya ve heykel alanı ile birlikte Buca Kasaplar Meydanı, ilçeye yakışır modern yepyeni bir görünüm kazanacak.

Gaziemir’e hem garaj hem otopark
Gaziemir Vergi Dairesi yanındaki alanda inşaat çalışmalarını yüzde 72 oranında tamamlanan Gaziemir Semt Garajı da, kentteki otopark ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir yatırım. Bu garaj ve otopark hem çevre bölgelerden gelen minibüs ve otobüslerin hem de Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi’ne entegre olarak çalışacak. Belediye otobüslerinin kullanacağı ve vatandaşların da özel araçlarını park edebileceği otoparkın kapasitesi 267 araçlık olacak. Tesisin 2010 Temmuz ayı sonunda hizmete alınması planlanıyor.

Alsancak’a katlı otopark
Bu projelerden biri, Alsancak’taki ihtiyacın karşılanması için Şair Eşref Caddesi’nde Hocazade Camii karşısında 938 metrekarelik alanda uygulanacak. Katlı otopark olarak yapılacak olanprojenin kamulaştırma işlemi tamamlanmış olup, 4 milyon 750 bin TL bedel ödenerek arazinin tapusu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçecektir. Katlı otopark 300 araç kapasiteli olacaktır.