Ege Milas zeytinyağı kıtaları aşıyor

Milas zeytinyağı kıtaları aşıyor

31.03.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Malezya’ya ihracat yapan zeytin üreticisi Ömer Akarca, “Çok titizler, her adımı videoya çekip atıyoruz. Özel klimalı ulaşım istiyorlar. Hedefimiz tüm Güney Asya ülkelerine ulaşmak” dedi

Milas zeytinyağı kıtaları aşıyor

Türkiye’nin AB coğrafi işaretli ilk ve tek zeytinyağı olan Milas zeytinyağı, Asya mutfağına girdi. Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi’ndeki Akarca Çiftliği’nde, erken hasat soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağını Malezya’ya ihraç etmeyi başaran işletme sahibi Ömer Faruk Akarca, “Üç yıl önce bir tonla başladık. Son olarak 6.5 ton zeytinyağı ve 100 kilo zeytin yaprağı çayını, gemiyle Malezya’ya gitmek üzere, özel klimalı TIR ile İzmir Limanı’na yolladık” dedi.

Haberin Devamı

Piyasa fiyatlarının çok üstünde bir fiyattan ihraç ettiklerini belirten Akarca, hedeflerinin Malezya’nın yanı sıra Endonezya’ya da zeytinyağı ihraç etmek olduğunu; Güneydoğu Asya’ya ihracat için de Vietnam’da bir şirket kuracaklarını ifade etti.

Gelecek sezon hedeflerinin 10 tona çıkmak olduğunu belirten Akarca, “Malezyalı alıcılar çok titiz, üretimin ve ihracatın her aşamasının videoya kaydedilmesini ve kendilerine gönderilmesini istiyorlar. Özel klimalı sistemle ürünün yola çıkmasını talep ediyorlar. Zeytinyağını yemeklik olarak değil vücut sağlığı için alıyorlar. 5 bin dönümlük arazimizin 3 bin 500 dönümlük bölümüne ABD ve AB’den organik sertifikası alabilmek için dört yıl uğraştık. Şimdi Japonya’dan sertifika almak istiyoruz ama inanılmaz derecede zorluyorlar. Eğer Japonya’dan almayı başarırsak ihracat için çok daha avantajlı bir konuma geliriz” diyi konuştu.

Haberin Devamı

İhracat kapısı açtı

İhracat nedeniyle Akarca’yı kutlayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer, “Milas zeytinyağı gerçek değerini ancak böyle güzel ihracatlarla bulacaktır. Bu yolda Akarca Çiftliği olarak çok önemli bir adım attınız. Çok önemli bir iş başardınız. Milas zeytinyağına ihracat kapısını açtınız. Öyle inanıyorum ki, sizin açtığınız bu ihracat kapısından daha pek çok Milas zeytinyağı markası geçecek” dedi.

 

Yazarlar