Ege ‘MÜNASEBETSİZ BİR ZAMANLAMA’

‘MÜNASEBETSİZ BİR ZAMANLAMA’

24.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Binali Yıldırım, Paris’teki açıklamasında Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonu, saati ve şekli yüzünden ‘Rencide edici uygulama’ diye değerlendirdi

‘MÜNASEBETSİZ BİR ZAMANLAMA’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak gerçekleştirilen 44 kişinin gözaltına alındığı, adliyeye sevkedilen 5 kişiden 3’ünün tutuklandığı, 39’unun sorgusunun sürdüğü operasyonla ilgili olarak, İzmir’in aday olduğu EXPO 2020 sunumu için bulunduğu Paris’te bir değerlendirme yapan Ulaştırma, Denizlicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İlla davul zurnayla, münasebetsiz bir saatte yapılmasına gerek yoktu” dedi.

İlk defa değil
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da haber alır almaz Fransa’dan İzmir’e dönmesine neden olan operasyonu EXPO 2020 sunumu için bulunduğu Paris’te değerlendiren Bakan Binali Yıldırım, “İlk defa olan bir şey değil, dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Türkiye hukuk devleti, hukukun bir tasarrufu. Beğenmediğim bir şey var, bu tarz uygulamaların böyle yapılmaması lazım. Meseleyi çok daha medeni bir şekilde çözebiliriz. İlla davul zurnayla münasebetsiz bir saatte yapılmasına gerek yok. Ben buna karşıyım. Herkes için rencide edici bir şey” diye konuştu.

Bütün belediyeler
Yıldırım, sözlerini, “Dosya içeriği ile ilgili bilgimiz yok. ‘Niye İzmir, niye böyle zamanda yapılıyor deniyor’, bütün belediyelerde inceleme var. Gelmeden önce Ankara Belediye Başkanıyla konuştum, 500 soruşturma geçirmiş, ayda iki defa savcılığa ifadeye gittiğini söylüyor. Bunlar bütün idarelerde oluyor. Kamu idarelerinde yapılan her olay tabiiki denetleniyor. Bunun iktidar veya muhalefet belediyesi olması sonucu değiştirmiyor” dedi.

‘Düzenleme yapılmalı’

Bakan Binali Yıldırım, şekil olarak karşı çıktığı operasyonu yorumlarken, bir de öneri getirdi. Yıldırım, “Yasal bir dayanağı varsa da değişmesi lazım. Sabah yapılan bu gözaltılar Türkiye’nin görünümüne yakışmıyor. Yargısal bir faaliyeti öbür türlü de yapırsın. Organize terör suçu varsa o zaman zaten olur” diye konuştu.



Karşı çıktığı konular

Ulaştırma, Denizlicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 sunumu için geldiği Paris’te, Milliyet Ege Yazarı Erol Yaraş’a, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonla ilgili değerlendirme yaparken, uygulamaya zamanlama ve şekil olarak karşı olduğunu anlattı.



Başsavcı: Gereğini yaptık

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyona ilişkin, “Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir” ifadelerini kullandı.
Kavak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı şirketlerde çalışan bazı görevliler ve bu kişiler ile irtibatlı üçüncü kişilerin işlediği iddia edilen 254 olayın soruşturmaya konu edildiğini belirtti. Başsavcı Durdu Kavak, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyeti kapsamında, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, belgelerde sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak, rüşvet vermek, tehdit ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonla 36 şüphelinin gözaltına alındığını, mahkemeye sevkedilen 17 şüphelinin tutuklandığını kaydetti.




Görev ve sıfatlar bizi bağlamaz


Başsavcı Durak, açıklamasının sonunda, “Anayasamızın 138. ve devam maddelerine göre yargı bağımsızdır. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir. Bu bağlamda sıfatı ve görevi kim olursa olsun, suç işlendiği yönünde bir iddia söz konusu olduğunda yargı mercileri gereğini yapmakla mükelleftir” yorumunu yaptı.





65 bilirkişi raporu var

Cumhuriyet Başsavcılığınca suça konu ihale ve alımlara ait dosyalarla ilgili olarak, 65 bilirkişi raporu aldırıldığını bildiren Kavak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “44 bilirkişi raporunda, ’ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zimmet, rüşvet, belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanmak’ suçlarının işlendiği yönünde deliller elde edilmiştir. 22 Kasım 2011 tarihindeki operasyon, 02 Mayıs 2011’de yapılan aramalarda el konulan ihale dosyaları ile ilgili alınan bilirkişi raporları ve diğer deliller gereğince gerçekleştirilmiştir.”