Ege ‘Organlarınız başka vücutlarda yaşasın!’

‘Organlarınız başka vücutlarda yaşasın!’

08.02.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:

İzmir’de böbrek nakli olmayı bekleyen Dilek Gençyılmaz ile kalp nakli sayesinde yaşama tutunan Osman Can, bağışa dikkat çekmek için bir araya geldi, “Organlarınız toprak olmasın” çağrısında bulundu.

‘Organlarınız başka vücutlarda  yaşasın’

NEVRA UÇKAÇ DHA -İzmir’de 6.5 yıldır diyalize giren ve böbrek nakli olmayı bekleyen Dilek Gençyılmaz (25) ile 5 yıl önce kalp nakli olan Osman Can (25), organ bağışına dikkat çekmek için Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş düzenledi. ‘Organ bağışı hayat kurtarır’ ve ‘Organlarınız toprak olmasın’ yazılı dövizler taşıyan gençler, çağrıda bulundu. Karın ağrısı şikayeti üzerine başvurduğu hastanede, kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu öğrenen Gençyılmaz, 6.5 yıldır diyalize girdiğini, iki kez bağışçı bulunduğu haberi gelse de kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle organ nakli gerçekleşmediğini söyledi. Haftanın 3 günü 8 saat diyalize girdiğini kaydeden Gençyılmaz, “Korkan insanlar var, organ bağışına farklı bakanlar var. Ama korkulacak hiçbir şey yok. Öldükten sonra organlar toprak olmak yerine bizlerin bedenlerinde yaşayabilir. Farklı hayatlarda organları yaşatmak bizim elimizde” dedi.

Haberin Devamı

‘Çürüyüp yok olmasınlar’

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde okuyan Osman Can da, kalp nakli olduktan sonra sadece kendi yaşamına odaklanmadığını, organ nakli bekleyen vatandaşlar için elinden geleni yapmak istediğini ifade etti. İlki 13 yaşında olmak üzere yaklaşık 8 kez kalp krizi geçirdiğini ve nakil sayesinde sağlığına kavuştuğunu anlatan Can, “Ben büyüdüm ancak kalbim benimle birlikte büyümedi. İnsanların da organlarını bağışlamasını istiyorum. Çünkü bu bir mucize. Toprakta çürüyüp yok olacak bir organ başka birinin vücudunda yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.

Kardeşlerine umut aşılıyor

Fethiye’de 15 yaşında kansere yakalanan Eda Sıla Yılmaz (20), tedavi için geldiği İzmir’de sağlığına kavuştu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kendisine öğretmenlik yapan Selma Özdemir’in desteğiyle liseyi kentte okuyan Yılmaz, Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazandı. Şimdilerde öğretmeni Özdemir’le birlikte kanser hastası çocuklara destek olduklarını, hazırladıkları hediyelerle onlara moral verdiklerini kaydeden Yılmaz, “Mücadele eden tüm çocukların bunun geçeceğini ve önünde yaşanacak, çok daha güzel yılları olduğunu bilmesini istiyorum” dedi. İZMİR DHA