Ege Pamuk ve Kale, üniversiteye emanet

Pamuk ve Kale, üniversiteye emanet

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pamukkale Travertenleri’nde bir turist tarafından bulunan Akdeniz tosbağası (Testudo graeca) türüne ait siyam ikizi kaplumbağalar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serdar Düşen ve Prof. Dr. Eyup Başkale’ye teslim edildi.

Pamuk ve Kale, üniversiteye emanet

Bulundukları yer olan Pamukkale’ye atfen “Pamuk” ve “Kale” adları verilen kaplumbağaların hassas türler statüsünde yer aldığını belirten PAÜ’lü akademisyenler; her bir yuvaya ortalama 3-4 yumurta bırakıldığını, özellikle tosbağaların siyam ikiz olarak doğduklarına dair literatür bilgileri araştırıldığında sadece birkaç vakayla karşılaşıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bu kapsamda siyam ikizi olarak doğma ihtimallerinin net bir veri olmamasına rağmen yüz binde bir olasılıktan daha fazla olduğunu söyleyen akademisyenler, siyam ikizlerinin avlanmada ve yiyecek bulmakta zorlanabilecekleri için doğada yaşamaya uygun olmadıklarını vurguladı. Prof. Dr. Eyup Başkale, incelemelerden sonra 2 başlı olan ikizlerin sindirim sistemini ortak kullandıklarını dile getirdi.