Ege ‘Polisiye dizilerde kadına yer yok’

‘Polisiye dizilerde kadına yer yok’

01.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Televizyonlarda yayınlanan Türk polisiye dizilerinde kadın karakterlerin, erkeklere göre daha geri planda kalması ve ekranda kaldığı sürelerin azlığı araştırma konusu oldu. Yaşar Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim gören Tuğba Açık Gürkaya, hazırladığı tez ile cinsiyet eşitsizliğinin televizyon dizilerine yansımasını mercek altına aldı.

‘Polisiye dizilerde kadına yer yok’

Türk televizyon dizilerinde kadınların polis teşkilatının eril yapısı içinde kaybolmamak için erkeksi tavırlara büründüğünü belirten Gürkaya, “Tavırları gibi giyimlerinde de bu durum gözleniyor. Çekici olmayan fakat bakımlı olarak gösterilen kadınlar sert, soğuk ve ‘erkeksi’ tavırlarını korumaktadır. Öte yandan gözü kara, olaylara korkusuzca giren erkek kahramanlar, her zaman kazanandır. Yılan Hikayesi’nde Memoli, Adanalı dizisinde Yavuz, girdiği hiçbir kavgadan ve operasyondan başarısızlıkla çıkmamıştır. Kadın karakterler, polis olsalar da her zaman korunmaya muhtaç ve narin olarak sunuluyor” dedi.

Haberin Devamı

Gürkaya’nın tez danışmanı olan Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ürün Yıldıran Önk de, “Yerli polisiye diziler, erkek polisleri kahramanlaştırıp, kadın polisleri geri planda tutarak televizyon ekranında ataerkil zihniyeti yeniden üretmektedir” diye konuştu.