Ege Regl izni kadını “İŞSİZ” bırakır

Regl izni kadını “İŞSİZ” bırakır

30.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kadınlara beş gün regl izni veren yasa tekstil ağırlıklı işletmelerin bulunduğu Ege’de kaygılara neden oldu. İşverinin erkekleri tercih edeceği ve kadınların işsiz kalacağı belirtildi

Regl izni kadını   “İŞSİZ” bırakır

Ağır işlerde çalışan kadınlara “regl” döneminde beş gün izin verilmesine ilişkin yasaya, tekstil sektörünün ağırlıklı olduğu Ege Bölgesi sıcak bakmadı. İşadamları, sendikalar ve sivil toplum örgütleri, kadın istihdamının azalacağı uyarısı yaptı. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Örün, endişelerini dile getirdiklerini bakanlığın, kendilerine güvence verdiğini vurgulayarak, “Asıl sorun sektörümüzün ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınması. Bu kapsamdan çıkarılması, federasyon olarak en önemli taleplerimizden biri. Çağdaş olmayan bu tanımın kullanılması artık tasarım ve inovasyon üzerine kurulu sektörü rahatsız ediyor” diye konuştu.
Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy da, “Yasa çıkması önemli değil. Bu kural 30 yıldır yönetmelikte bulunmasına rağmen işveren tarafından uygulanmıyordu. İşçi zaten en basit haklarından bile mahrum” dedi.

Kadınların aleyhine
Türk-İş Manisa Temsilcisi Hüseyin Özben, bu düzenlemenin “insanları fişlemek gibi birşey olacağını, verimsiz sayılan kadınların tercih edilmeyeceğini söyledi.
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Manisa Şube Başkanı Mübeccel Kafkaslı, düzenlemenin kadınlar için faydalı olduğunu, ancak gün sayısının yüksek düşünüldüğünü belirtti.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz da, “Yasa uygulanırsa işveren erkek işçi çalıştırma yoluna gidecek ve kadın istihdamı azalacak” diye konuştu.