Ege ‘Roman kültürünü dünyaya tanıtacağız’

‘Roman kültürünü dünyaya tanıtacağız’

09.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Romanlar Günü kutlamasında mesaj veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in bu kültürü tüm dünyaya tanıtan bir merkez olacağını vurguladı

‘Roman kültürünü dünyaya tanıtacağız’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Romanlar Günü’nü Kültürpark’ta etkinliklerle kutladı. Açılış konuşmasında Roman Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi’nin müjdesini veren Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, “İzmir, tüm dünyaya Roman kültürünü tanıtan, onun tarihini, zenginliklerini, değerlerini insanlıkla buluşturan bir merkez haline gelecek” dedi.
Kentte Roman Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi açacaklarını kaydeden Soyer, “Dünyanın her yerindeki Romanların kitaplarını, kaynaklarını, arşivlerini davet edeceğiz. İzmir, tüm dünyaya Roman kültürünü tanıtan, onun tarihini, zenginliklerini, değerlerini insanlıkla buluşturan bir merkez haline gelecek” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Romanların tarih boyunca büyük zorluklar çektiğini belirtti, “Barış içinde, özgürlük içinde yaşayacağız. İzmir, bizim için çok kıymetli. Çünkü İzmir bürokrasisiyle, belediye başkanıyla, halkıyla örnek bir şehir. Tüm dünyayı gezen kardeşiniz olarak, dünyada böyle bir şehir görmedim. Herkese önem veren, herkesi sayan, seven, herkes için bir şeyler yapmaya çalışan bir insan profili var İzmir’de” diye konuştu.
‘Bizim ülkemiz yok’
Uluslararası Avrupa Roman Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Galjus, “İzmir’in, daha ileride Roman tarihi için bir merkez olacağına inanıyorum. Bu kapsamda Ian Hancock da 5-6 bin kitabını buraya arşivinize bağışlayacak. İzmir, Roman bilgi ağı için çok önemli başkent olabilir. Avrupa’da yaşayan çoğu Roman, buraya bakıyor. İzmir ile işbirliği yapmak istiyor. Çünkü bizim bir sorunumuz var. Bir ülkemiz yok. Biz burada üniversiteler kurmak istiyoruz, akademisyenler yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Başkan Soyer, “Galjus bir şey söyledi, yüreğime dokundu. Dedi ki, ‘Bizim ülkemiz yok’. Sevgili Galjus, sizin şehriniz var, İzmir sizin şehriniz. Bunu şu rahatlıkla söylemek istiyorum. Konak Belediyesi’nin öncülüğünde Roman Kültür Merkezi’nin açılışını yapacağız” diye konuştu.