Ege Roman vatandaşlara AB destekli çözüm

Roman vatandaşlara AB destekli çözüm

16.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de Romanların işsizlik sorunlarının nasıl çözümleneceği İzmir’de tartışmaya açıldı ancak ortaya konulan çözümler tatmin edici olmadı

Roman vatandaşlara AB destekli çözüm

Avrupa Birliği ve İŞKUR işbirliği ile gerçekleştirilen seminerde Romanlar’ın işgücü piyasasına entegrasyonu için yerli ve yabancı katılımcılar bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü ile İŞKUR Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İzmi’de düzenlenen “Roman Vatandaşlarımızın İşgücü Piyasasına Entegrasyonları” konulu seminer başladı. İki gün sürecek seminerde 40’ı yabancı 160 katılımcı yer aldı.
100 bin Romen yaşıyor
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’de yaklaşık 100 bin Roman vatandaşının Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Bergama, Tire, Bayındır ve Torbalı ilçelerinde yaşadığını, gelir getirici işlerde çalışanların sayısının az, eğitim seviyesinin düşük olduğunu dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Danışmanı Ömer Ekşi, Romanlar’ın kültürel entegrasyonu için temasın zorunluluğuna dikkat çekti. İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da şunları söyledi: “Bizler, sonuç odaklı, eyleme yönelik, bütçesi olan bir yaklaşım bekliyoruz. 23 ilde, 50 bin kişiye istihdam sağlayabilecek politikaların Romanların daha yoğun yaşadığı 16 il pilot alınarak bize de uygulanmasını istiyoruz. Mahallelerimiz sosyal patlamanın eşiğinde.”