Ege Sağlık ve tarımda yapay zeka devrimi

Sağlık ve tarımda yapay zeka devrimi

22.01.2020 - 00:04 | Son Güncellenme:

İzmir’de, İl Sağlık Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi iş birliğiyle, Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi 2020 düzenlendi.

Sağlık ve tarımda yapay zeka devrimi

Sağlıkta yapay zekanın eğitim, araştırma, bakım, tedavi ve erken teşhis gibi uygulama alanları bulunduğunu, özellikle veri ve tecrübelerin kolaylıkla diğer insanlara aktarılabildiği anlatıldı. YÖK’ün, konuyla ilgili eğitim alan genç araştırmacılara sunduğu destekler hakkında bilgi verildi.

Kongrenin düzenleme kurulunda yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin eşi Ahu Pakdemirli, ‘Klinisyenlerin Gözüyle Yapay Zeka-1’ panelinde oturum başkanlığı yaptı. Ahu Pakdemirli, kongrenin sağlıkta yapay zekayla ilgili olduğunun ancak tarım ve gıda olmadan sağlığın olamayacağının ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapay zeka destekli yazılım ile sünenin hangi tarlaya ineceği tespit edip müdahale yapabildiği sistemin, saha denemelerinde yüzde 96 başarıya ulaştığı bilgisini paylaştı. Pakdemirli, katılımcılara insan organlarının resmedildiği tablo hediye etti. 

Bir tıkla sulama yapın

Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi 2020 kapsamında, tarımda yapay zeka kullanımıyla ilgili de sunum yapıldı. Kırsal kalkınma, verimde artış, maliyetlerde azalma, zararlılarla etkin mücadele ve çevre dostu uygulamalar anlatıldı. Uydu, hava araçları ve robotik sistemlerle çiftçilerin, tablet ya da telefon ile sulama, nem, ısı gibi birçok işlemi takip edebildiği belirtildi.