Ege Sağlıkta devrim!

Sağlıkta devrim!

31.01.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Ege Üniversiteli akademisyenler, el titremesi sorunu yaşayan hastalar için elektromıknatıslı eldiven geliştirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi de, yemek borusundaki dokuların temizlenmesini sağlayarak kanser riskini düşüren buluşa imza attı.

Sağlıkta devrim

Egeli akademisyenler, el titremesi sorunu yaşayan hastalar için elektromıknatıslı eldiven üretti. Dokuz Eylül Üniversitesi de, yemek borusundaki dokuların temizlenmesini sağlayarak kanser riskini düşüren endoskop başlığı geliştirdi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Ege Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi servisinde çalışan Toplum Ruh Sağlığı Hemşiresi Pınar Alpay, Mekatronik Yüksek Mühendisi Çağrı Kelleci’nin geliştirdiği “Kronik Yaşlı ve Hastalarda Tutma ve Kavramayı Sağlayan Elektromıknatıslı Eldiven” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan “Faydalı Model Belgesi” almaya hak kazandı. Buluşla, ruhsal ya fiziksel sebeplerden dolayı el titremesi sorunu yaşayan hastaların eldiven aracılılığıyla ellerindeki objeyi düşürmeden kolaylıkla kullanabileceği belirtildi. Ekibi tekrik eden Rektör Prof. dr. Necdet Budak, “Ege’de oluşturduğumuz bilim üretme ekosistemimiz neticesinde akademisyenlerimiz tarafından hazırlanan bilimsel çalışmalar patent ve ödülle dönüyor” dedi. Buluş hakkında bilgi veren Dekan Prof. Dr. Dönmez de, “Ellerini etkin bir şekilde ilaçların etkisiyle tam anlamıyla kullanamayanlar, ellerinde güç kaybı olanlar, parkinson hastaları, stres ve anksiyeteye bağlı tremoru olan genç bireyler, kas rahatsızlığı olanlar ve ileri yaştakiler için elektromıknatıslı eldiven kullanımı uygun görülmektedir. Kendi yemeklerini yapabilmeleri, bardak tutabilmeleri, saçlarını tarayabilmeleri gibi bireysel ihtiyaçları eldiven aracılılığıyla ellerindeki objeyi düşürmeden kolaylıkla kavrayıp, bireysel yeterlilik kazanmaları planlanmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sağlıkta devrim

20 yılda 6 kat arttı

Dokuz Eylül Üniversitesi de, yemek borusundaki dokuların temizlenmesini sağlayarak kanser riskini düşüren “endoskop başlığı” geliştirdi. Yürütücülüğünü DEÜ İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nden Doç. Dr. Serhat Tozburun’un yaptığı ekibin geliştirdiği yemek borusu kanseri tedavisinde devrim niteliği taşıyan cihaz, TÜBİTAK bünyesindeki Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından da desteklendi. Tozburun, “Yemek borusu kanseri görünme sıklığı, son 20 yılda yaklaşık 6 kat arttı. Bu yeni başlıkla oluşan dokuları temizlerken, hastanın zarar görme riskini de en az seviyeye düşürüyoruz” ifadesini kullandı.

Sağlıkta devrim

Yazarlar