Ege Sakız ile Çeşme sevgiyle buluştu

Sakız ile Çeşme sevgiyle buluştu

09.10.2017 - 05:08 | Son Güncellenme:

in Çeşme İlçe Belediyesi’nin ‘9 Durak 9 Deneyim Projesi’ kapsamında düzenlediği         ‘4. Germiyan Festivali’, mübadele döneminde Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan Çeşme’ye karşılıklı göç etmek zorunda kalan iki yakanın insanlarının duygusal buluşmasına sahne oldu.

Sakız ile Çeşme sevgiyle buluştu

İZMİR’ Türkiye’nin ilk ‘Slow Food’ köyü olan Germiyan’da düzenlenen festivalin bu seneki teması ‘Kültürlerin Buluşması’ oldu.

Duygusal anlar

Mübadele öncesi Reisdere’de yaşayan Rumlar ve ikinci, üçüncü kuşak yakınları Çeşme’ye davet edildi. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis ile birlikte Germiyan Festivali’ne katılan Yunan konuklar, festivaldaki söyleşide Reisdere’deki eski anılarını anlatınca duygusal anlar yaşandı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, göreve ilk başladığında 9 Durak, 9 Deneyim, 9 Festival dediklerini hatırlattı, şunları söyledi: “Yurt dışı ve içinden konuklarımızın da katılımıyla Germiyan Festivali’nin dördüncüsünü yapıyoruz. Festivallerimizin isimlerini artık kimse yadırgamıyor. ‘Ot Festivali’ dedik, tüm Türkiye’ye adını duyurdu. Ekmek Festivali, Aşk Festivali ile içeriği olan, o bölgenin yaşanmış değerlerini, geleneksel kültürlerini hem gelecek kuşaklara aktarmak, hem de gelen konuklara anlatmayı amaçladık.”