Ege Satışlara katkı kayıtdışına darbe

Satışlara katkı kayıtdışına darbe

05.01.2020 - 00:08 | Son Güncellenme:

İzmir ve Milas ticaret odalarının sıklıkla gündeme getirdiği KDV indirimleri gerçekleşti. Sektör temsilcileri piyasaların hızla canlanacağını ifade etti

Satışlara katkı kayıtdışına darbe

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeni yılın ilk iş gününde yaptığı faiz ve KDV indirimi açıklaması, iş dünyasını sevindirdi. Tarım kredilerinde 3 puanlık faiz indirimi yapıldı. Toptancı halleri ve su ürünlerinin toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan balık teslimleri ile bu malların gerçek usule tabi KDV mükelleflerine tesliminde uygulanan KDV oranı da yüzde 8’den yüzde 1’e, tavuk yumurtasının toptan tesliminde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 1’e ve mobilyada da KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düştü. Sektör temsilcileri, indirimleri şu ifadelerle değerlendirdi:

Firmaları büyütecek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener: Balık, yumurta ve mobilyadaki KDV indirimleri piyasalara canlılık getirecek. Balık tüketimi artacak, aynı zamanda kayıt dışı ekonomik faaliyetler azalıp milli gelir ve istihdama katkı sağlanacak. Ayrıca halkımızın sağlıklı gıdaya, ucuz ulaşması açısından son derece önemli görüyoruz. Mobilyadaki indirim ise kurulacak Mobilya Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte firmalarımızın gelişmesine ve markalaşmasına önemli katkı sağlayacak. Söz konusu kararlarla birlikte ilgili sektörlerde kayıt dışılığın azalacağını ve perakende tarafında fiyatların daha makul ve istikrarlı olacağını düşünüyoruz.

Süreci hep takip ettik

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer: 2017 yılından bu yana, fırsat bulduğumuz her ortamda balıkta KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi talebimizi dile getiriyorduk. Bu konuda ilk raporumuzu 22 Ağustos 2017’de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na vermiştik. Son raporumuzu ise 8 Mart 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Paktemirli’ye sunmuştuk. Israrlı takibimiz sonucunda olmaz denilen birçok işi başarmış olduk. Daha geçen ay, mevsimlik olarak çalışan zeytinyağı yağhanelerinde mühendis çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı. Bu da MİTSO’nun bir başarısıydı.

Alım kararına olumlu etki

Bambi Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gökmen: KDV indiriminin sektörün yurt içi hedeflerine ulaşmasına ve iç pazarın güçlenmesine önemli katkısı olacak. Kayıt dışılığı da azalttığından hem ülkemiz adına hem de sektör adına çok büyük avantaj sağlayacak. Geçtiğimiz sene haziran ayında KDV indiriminin kalkmasıyla ürünlerimizde yüzde 10 gibi bir fiyat artışı yaşadık. Yeni yıl ile beraber bu indirim müjdesini duymamız bizi sektörün geleceği için umutlandırdı. KDV indirimlerinin tüketici kanalında insanların alım kararına hemen etki edeceğini düşünüyoruz.