Ege Savaşın izleri Çeşme’de aranıyor

Savaşın izleri Çeşme’de aranıyor

20.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı İmparatorluğu ve Çarlık Rusyası arasında 1768-1774 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı Rus Savaşı’nda, 5-7 Temmuz 1770 tarihlerinde iki devlete ait donanmaların Çeşme Burnu ile Sakız Adası arasında karşı karşıya geldiği deniz muharebelerinde batan Rus Amiral Gemisi “Yeustafiy” ile Osmanlı Kaptan Gemisi “Burucu Zafer”den geriye kalan parçaların çıkarılması planlanıyor.

Savaşın izleri Çeşme’de aranıyor

Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da bilgisi dahilinde başlatılan girişimle Türk ve Rus uzmanlar Çeşme’de bir araya geldi. Prof. Dr. İlber Oltaylı ve arkeolog Baran Aydın ile Moskova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meyer Mikhail Serafimovich’in yaptıkları toplantı sonucunda, batık gemilerinden kalan parçaların çıkarılması için Putin Vakfı’yla ortaklaşa çalışma yapılması için temas kurulmasına karar verdiği bildirildi.


PKK’nın Kadifekale sorumlusu tutuklandı
İzmir’de, İkmal Şube Müdürlüğü, Kadifekale Karakolu yakınları ve Yapıcıoğlu Camisi’nin bahçesine, havai fişek ve maytap parçaları bulunan kola kutularını attığı belirlenip aranan A.A., polis tarafından yakalandı. Terör örgütü PKK’nın Kadifekale sorumlusu da olan A.A., sevkedildiği adliyede tutuklandı. Bomba İmha Şube Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen bazı saldırılarla ilgili olarak F.P. (19), yaşları 18’den küçük kardeşi K.P., V.E., S.Y. ve Z.K.’yi yakaladı. Adliyeye sevkedilen 5 zanlı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmayı derinleştiren polis, ses çıkarma özelliği bulunan patlayıcıları temin edip atan kişinin A.A. (19) olduğunu belirledi. Harekete geçen ekipler, A.A.’yı, Kadifekale Semti’nde yakaladı. Terör örgütü PKK’nın Kadifekale sorumlusu da olan A.A., mahkemece tutuklandı.
Turaç TOP DHA

Hırsızı, banknottaki iğne deliği yakalattı
Kemeraltı Çarşısı’ndaki işyerlerine çatıdan girip hırsızlık yapan dört kişi, son işlerinde yakalandı. İşyerinden çaldıkları, üzerinde toplu iğne deliği bulunan 10 TL’lik banknot sayesinde yakayı ele veren dört hırsızın, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedileceği bildirildi. İzmir Emniyeti’ne bağlı güven timleri, son üç haftadır, Kemeraltı Çarşısı’ndaki işyerlerine çatıdan girilip hırsızlık yapılmasıyla ilgili önlem aldı. Sabah saatlerinde, Anafartalar Caddesi 256 numaradaki Erdal Saz’a ait işyerinden dört kişinin, koşarak kaçtığını farkeden ekipler, hemen takibe başladı. Kısa süren kovalamaca sonucu A.A. (19) A.A. (17), M.D. (18) ile Y.G. (19) yakalandı. Polisin haber verdiği tekstil atölyesinin sahibi Erdal Saz’da, karakola geldiğinde, işyerinden, üzerinde toplu iğne deliği bulunan 10 TL’Lik banknotun çalındığını belirtti. Zanlıların üzerinde yapılan aramada, çalınan 10 TL’lik aynı banknot, A.A.‘nın cebinden çıktı. Zanlılardan Y.G.’nin de, doğum gününde hırsızlığı gerçekleştirip yakalandığı belirlendi. Zanlıların, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.