Ege Şeker fabrikasında geçmişe yolculuk

Şeker fabrikasında geçmişe yolculuk

21.03.2021 - 00:03 | Son Güncellenme:

Adnan Menderes’in açtığı 66 yıllık Susurluk Şeker Fabrikası’nın bahçesinde, tesis müdürü Hakan Çelik’in girişimleri sonucu “Geçmişten günümüze” sloganıyla 2017’de kurulan müze, tarihe yolculuk imkanı sunuyor.

Şeker fabrikasında geçmişe yolculuk

Fabrikanın tarihsel sürecini gözler önüne seren malzemelerden pancar boşaltma, çuval dikim makinesi, inşaat ve açılışla ilgili fotoğraflar, mekanik atölyede kullanılan el aletleri, revirde kullanılan tıbbi cihazlar ve yanı sıra kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği sinema makaraları, çalışanların Fransızca öğrenmek için kullandığı pikap ve piyano ile anılar yaşatılıyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın temel atma töreninde kullandığı mala, Menderes’in açılış kurdelesini kestiği makas, gümüş tepsi, el yazısıyla kaleme alıp imzaladığı anı defteri de müzede ziyaretçilerini bekliyor.

Menderes’in el yazısı


Ziyarete gelenlerin birçoğunun gözlerinin dolduğunu belirten Çelik, “Eserler arasında, Adnan Menderes’e yazılan, fabrika kurulması talebini içeren mektup ve Menderes’in “Teşekkür eder ve bilmukabele tebriklerimi sunarım. Davamız tahakkuk edecektir” yanıtını verdiği telgraf da bulunuyor. Anı defterinde ise, merhum Menderes’in fabrikayla ilgili düşüncelerini ilettiği yazısı duruyor. Defterde dönemin bazı devlet büyüklerinin de el yazıları var” dedi.