22.03.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:
MAHMUT ACARÖZ
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Milliyet Ege’ye kent genelinde yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Kentin en önemli probleminin uyuşturucu olduğunu belirten Şıldak, bu işle mücadelenin milli görev olduğunu, uyuşturucu tacirlerinin kazandıkları paraları terör örgütlerine gönderdiklerini kaydetti, “Bunu önlemek boynumuzun borcu” dedi. Balıkesir’in adının daha iyi duyulması için çaba gösterdiklerini de söyleyen Şıldak, “Yaptığımız çalışma kapsamında eğitim, turizm ve kültür alanına biraz daha ağırlık vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Balıkesir’in eğitim şehri olması gerektiğini, iki üniversiteleri bulunduğunu söyleyen Şıldak, “Orta ve ilköğretimde kaliteyi daha da yükseltmek için çalışıyoruz. Ayrıca, en önemlisi turizmden arzu ettiğimiz payı alamıyoruz. Kentin, tanınırlığı, bilinirliliği zayıf kalmış. Turizm altyapısında da çok mesafe almamız gerekiyor. ‘Marka ve Gastronomi Şehri’ olma yolunda çalışma başlattık. Büyükşehir Belediyesi ile hareket ediyoruz. Bunun dışında kentimizin şöyle bir özelliği de var. Çok farklı kültürel zenginlikleri olan bir coğrafyadayız. Her ilçenin bir özelliği var. Mahalleler, köyler bile farklı farklı. İnsan grupları, bunların alışkanlıkları, gelenek-görenekleri farklılık taşıyor” ifadelerini kullandı.
Kültürel özellikler belirlenecek
Kentin kültür özelliklerini, soyut kültürü, somut olmayan kültürel mirası bir envanter olarak toparlamak için alan çalışması yaptıklarını, iki üniversite ve Büyükşehir Belediyesi’nin de dahil olduğu çalışma başlattıklarını ifade eden Vali Şıldak, “Buna, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları Projesi’ adını verdik. İki yıl sürecek bu çalışmayla; el sanatları, kılık kıyafet, yöresel yemekler, mimari, gelenek-görenekler, halk oyunları aklınıza gelecek bütün somut olmayan kültür mirasının bize kalmış hazinesini tespit edeceğiz. Alanında o işin ustaları ile hocalarımız gidip mülakat ve çekim yapacak, sonuçta bir çalıştay ile çalışmayı şekillendireceğiz. Bir kitap, eser ortaya çıkacak. Balıkesirin günümüze kadar ulaşmış kültürünü kayıt altına alacağız. Bu çalışmayla ilgili görev alacak 38 akademisyenle bir araya geldik, iş bölümü yapıldı. Herkes uzmanlık alanına göre işini yürütecek” dedi.
“Lezzetlerimizi dünya bilsin”
‘Gastronomi Şehri’ projesine dikkat çeken Vali Şıldak, “Balıkesir’in lezzetlerini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Birleşmiş Milletler’in (BM) marka şehirler, yaratıcı şehirler ağı var. Gastronomi Şehri olarak dahil olmak istiyoruz. Proje üretimleriyle hedefler belirleyip bu alanlara yönelik çalışmayı çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Uyuşturucuya karşı seferberlik
Çağın en çok mücadele gerektiren problemlerinin başında uyuşturucu geldiğini belirten Vali Şıldak, “Kentimizde bu kötü alışkanlık yaygınlaşmış durumda, kolay ulaşılıyor. Bir de metamfetamin adı verilen, bağımlılık yapıcı özelliği yüksek zehir var. Uyuşturucu ile mücadele milli görev. Kazandıkları paraları uyuşturucu baronları vasıtasıyla terör örgütlerine gönderiyorlar. Bunu önlemek boynumuzun borcu. Emniyet, jandarma, sahil güvenlik, istihbarat, birlikte çalışıyoruz. En çok takip ettiğimiz konu bu, farkındalık ve toplu mücadele gerekiyor. Bir proje ortaya koyduk. Bu projenin paydaşları çok geniş. Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, sanayi, ticaret odası, borsa, milli eğitim, müftülük, aile müdürlüğü var. Sağlık Müdürlüğü zaten projenin yürütücüsü. Uyuşturucuyu bırakmak isteyen gençlerimizi, kaymakamlıklarımız vasıtasıyla ‘Açık Kapı’ birimlerimiz ile buluşturuyor, çok kişi ile temas etmeden Uyuşturucu Mücadele Birimimize alıyoruz. Burada yaş grubu ile diyalog kurabilecek uzmanlarımız gençlerimizi alıyor, proje burada başlıyor. Sonra mülakat ve hastanede psikiyatrist hekim ile tedavi planlanıyor. Kimi tedaviler ayakta, kimileri yatarak oluyor. Süreçte kişilerden sürekli uyuşturucu testi alınıyor. Çünkü tekrar kullanma durumu olabiliyor. Bu çalışmaya başlayalı henüz dört ay oldu ve şu anda il genelinde 130 başvuruya ulaştık ” ifadelerini kullandı.
Sekiz kişi işe yerleştirildi
Pandemiden dolayı başvuru sayısının artabileceğini, bazılarında tedavinin yetersiz geldiğini, rehabilitasyon gerektiğini sözlerine ekleyen Şıldak, “Belli bir programa tabi tutuyoruz. Spor, çeşitli kursalar, müzik, halk eğitim kursu. Ailelerine de yöneliyoruz. Dört aylık sürede uyuşturucuyu bırakıp, tam uyumlu gençlerimizi İŞKUR ile yaptığımız protokolle kamu kuruluşlarında altı ay istihdam ediyoruz. Sekiz gencimizi bu şekilde işe başlattık. Yine bunların haftalık düzenli testleri yapılacak, gidişatları iyi ise, projeye sabit kalıyorlarsa altı ay sonra kalıcı işe yerleştireceğiz. Burada da odalarımız devreye giriyor. Projemizin adı da ‘Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum’. Pozitif uygulamamızdan umutluyuz” diye konuştu.
Başarılı öğrenciye ödül var
Eğitim konusunda ise BİGEP adını verdikleri Başarıyı İzleme Geliştirme Projesi’ne dikkat çeken Vali Şıldak, şöyle devam etti:
“Projenin olumlu yansımalarını gördük. Bilhassa öğretmen ve okul idarecilerinde istek ve motivasyon oluşturmayı hedefliyor. Başarılı öğrencilere ödüllerimiz oluyor. Amacımız severek ders çalışmayı, öğrenmeyi artırmak. Bundan da umutluyuz. İlk döneme göre ödüllendirmemizi yaptık. Asıl ödüllendirme dönem sonunda.”
Sosyal-kültürel bütünleşmeyi çok önemsiyor
Balıkesir’de hazırlıkları devam eden ve kısa sürede uygulanmaya başlayacak ‘Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi’ni çok önemsediğini kaydeden Vali Hasan ŞIldak , “Bu projemizin amacı dezavantajlı kesimlerle devletin bütün kurumlarının ilgilenmesi. Bunda da güzel örnekler sunacağımızı düşünüyorum. Engellilerimiz, yaşlılarımız, bakıma muhtaç kişiler, evde eğitim gören çocuklar, koruma altındaki çocuklar, şehit ve gazi aileleri, bütün bu kesimler hedefimizde olacak, onlara biraz daha yaklaşmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kazı çalışmalarına 1.5 milyon destek
Balıkesir’de dört alanda arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğünü, valilik olarak çalışmalara sponsor bulunmasına önem verdiklerini, Balıkesir’i turizm ve tanıtma yönünden öne çıkarmayı ele alacaklarını söyleyen Hasan Şıldak, “Bu kazılar yavaş gidiyor. İşadamlarımızdan sponsor desteği sağlıyoruz. Erdek’te Kyzikos Antik Şehri var BAGFAŞ firması 1.5 milyon lira taahhüt etti, onun protokolünü yapacağız. Kazılara müthiş bir destek. Edremit’te, Burhaniye ve Bandırma’da da aynı destekleri sağlayacağız” diye konuştu.
VAKA ARTIŞI UYARISI
BALIKESİR Valisi Hasan Şıldak, il genelinde mutasyonlu virüsün yayılımıyla birlikte vaka sayısının çok yükseldiğini ifade etti. “Dışarıdaki hareketliliği azaltmamız, evlerde ve tüm kapalı alanlarda mesafe kuralına uymamız gerekiyor” uyarısında bulunan Şıldak, şöyle konuştu:
“Kapalı ortamlar hastalığın yayılımını kolaylaştırmakta. Tüm kapalı alanlarda tedbirlere uyulması gerekiyor. İlimizin yüksek risk grubunda olmasıyla kısıtlamanın olmadığı cumartesi günü de mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı. İlimizde mutasyonlu virüsün yayılımı ile birlikte vaka sayısı çok yüksek seviyeye ulaştı! Dışarıdaki hareketliliği azaltmamız, evlerde ve tüm kapalı alanlarda mesafe kuralına uymamız gerekiyor! Lütfen zorunlu olmadıkça cumartesi günü dışarı çıkmayalım! Bütün tedbirlere en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz.”
250 kişiyi aştı
Son açıklanan verilere göre yüz bin kişide görülen vaka sayısı 172.46’dan, 257.60’a yükseldi. Yüzde 49.36 oranındaki artışa rağmen, cumartesi günü sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasıyla, Balıkesir sokaklarında yoğunluk oluştu. -BALIKESİR DHA
Dört bin metruk bina yıkılacak
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, merkez ve kırsal mahallelerde metruk binalar bulunduğunu, boşalmış, yıkılmaya yüz tutmuş, kapısı penceresi olmadığını, bu evlerin uyuşturucu yuvası haline geldiğini belirtti, “İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda talimatı var. Biz baktık, Balıkesir’de bunların tespiti için ekip oluşturduk. 900 metruk bina var, ama sayıları dört bini bulacak, hepsini yıkacağız. Hem çevreyi kirletiyorlar, hem görüntü kirliliği yaratıyor” dedi.