Ege Sözleşme bayramı

Sözleşme bayramı

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

1 Mayıs öncesinde imzalanan toplu iş sözleşmeleri, İzmir Büyükşehir’e bağlı İZELMAN’da çalışan 7 bin personel ile Konak Belediyesi Merbel şirketinin çalışanlarına çifte bayram yaşattı

Sözleşme bayramı

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında uzlaşma ile sonuçlanan toplu iş sözleşmesinin imza töreni, erken 1 Mayıs kutlamasına sahne oldu. 7 bin personeli ilgilendiren ve tüm taban ücretlere yüzde 21 oranında zam öngören sözleşmenin imza töreninde işçiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sevgi gösterilerinde bulundu.
Eşit işe eşit ücret
“Helal olsun” diyerek alanda toplananları selamlayan Başkan Soyer, “Sevgili yol arkadaşlarım, ‘Eşit işe eşit ücret verilecek’ demiştim. Bu noktaya artık çok yaklaştık. Büyükşehir işçileri, hangi belediye şirketinde çalışırsa çalışsın, bu dönemin sonunda aynı düzeyde maaş alacak” dedi.
“Kıstelyevm ücret” adı verilen kademeli geçiş uygulamasındaki 0-6 yıl şeklindeki tanım 3 yıla indirildi. Buna göre 3 yıllık personel yüzde 100 taban ücret üzerinden maaş alabilecek. Bu durumdan 2 binden fazla personel yararlanacak ve bazı personel gruplarının taban ücretine yüzde 73’e ulaşan ücret iyileştirmesi yansıyacak. Yeni toplu iş sözleşmesine, “Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesi de eklendi.
Konak Belediyesi Merbel şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi de, 1 Mayıs öncesi belediye işçilerine çifte bayram yaşattı. Bir yıl içinde hem KHK’lı işçileri belediye şirketine geçiren hem de toplu iş sözleşmesine imza atan Belediye Başkanı Abdül Batur, “Toplu sözleşme sürecini büyük bir anlayış, karşılıklı görüş alışverişi ile masa başında tamamlamış olmanın onurunu yaşıyoruz. Ben, emeğin ve emekçinin, alın terinin hakkını veren bir belediye başkanı olmaktan her zaman gurur duydum. Toplu sözleşmede emekçi kardeşlerimizi enflasyona ezdirmedik. Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın işçinin, emekçinin bayramı” dedi.
DİSK Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara da, “Toplu sözleşmemizde eşite işe eşit ücret olacak, ilk defa okul öncesi eğitim katkı payı verilecek. Ayrıca Türkiye’de sadece bizim sözleşmemiz ile yılda 15 bin lira gıda yardımı var” diye konuştu.
Yüzde 32’ye varan zam
İmzalanan sözleşme ile Konak’ta bir yıl içinde hem 745 KHK’lı işçiyi resmi olarak Konak Belediyesi’nin şirketine geçiren sözleşmeye hem de toplu iş sözleşmesine imza atılmış oldu. Toplu sözleşmeye göre işçilerin maaşlarına ilk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise Tüfe artı 1 oranında zam yapıldı. Statü değişiklikleri, gıda ve eğitim yardımları, prim, ikramiye ve ek ödemeler ile birlikte yapılan toplam zam yüzde 21’den yüzde 32’ye uzanan bir skalada gerçekleşmiş oldu. Statü değişikliği bekleyen yaklaşık 450 personel de yaptıkları iş ve eğitim durumlarına göre unvan değişikliği aldı. Statü değişikliği ile eşit işe eşit ücret verilerek iş barışı da sağlanmış oldu. Eğitim katkı paylarında ise rekor artış yaşanarak yüzde yüz oranında zam yapıldı.