Ege Sultanhisar’ın çilek bayramı

Sultanhisar’ın çilek bayramı

18.05.2018 - 00:55 | Son Güncellenme:

Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, “49. Uluslararası Sultanhisar-Atça Nysa Çilek, Tarım, Kültür ve Sanat Festivali sayesinde bölgenin değerli tarım ürünü çileğimizi dünya tanıdı” dedi.

Sultanhisar’ın çilek bayramı

49. Uluslararası Sultanhisar-Atça, Nysa Çilek Tarım Kültür Ve Sanat Festivali beş gün beş gece sürdü. Sultanhisar ve Atça’da bir hayli hareketli, coşkulu günler yaşandı. Aydın Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın çaldığı marşlar, türküler eşliğinde Atatürk Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanına kortej yürüyüşü sonrası başlayan festivalin açılış törenine, Kaymakam Turgay Hakan Bilgin, Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Gökhan, Belediye Meclis üyeleri ve halk katıldı. Belediye Başkanı Yıldırımkaya, Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Bosna-Hersek’ten gelen yabancı konukları selamladı. Uluslararası boyut kazanan festivalin Sultanhisar ve Atça için önemine değinen Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, “Bu muhteşem festival sayesinde, farklı aromasıyla damaklarda tat bırakan bölgemizin değerli ürünü çileği dünyaya tanıttık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nilüfer Sultan

Türkmenlerin 1200 yıllarında bölgeye geldiğini, 1270 - 1307 yılları arasında Menteşoğulları Beyliği’ne katıldığını anlatan Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, şu tarihi bilgileri aktardı: “Sultanhisar, 1307 - 1390 yıllarında Aydınoğlu Beyliği, 1390 - 1922 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalmıştır. İlçemiz adını; 1300’lü yıllarda Aydınoğlu Beyliği”nin kurucusu Mehmet Bey’in, kız kardeşi Nilüfer Sultan için yaptırdığı hisardan almaktadır. Antik Çağ”dan bu yana “Kral Yolu”, “İpek Yolu”, “Ulu Yol” gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Sultanhisar, sahip olduğu benzersiz iklimi ve tabiat varlıkları yanı sıra, önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak her dönemde önemini korumuş güzide bir yerleşim merkezidir. İlçe merkezimize 3 kilometre mesafede bulunan ve dünyanın önemli yerlerinden biri olan Nysa antik kenti M.Ö. 3. yüzyıllarda kurulmuş olup, ülkemizin en önemli karayollarından biri üzerinde bulunması sebebiyle; ticari, kültürel, sosyal ve antik kent olarak her zaman önemini korumuştur.”

Haberin Devamı

Portakal panayırı

“İlçemizde 1940 yılında portakal panayırı olarak başlayıp, sonraları portakal bayramı olarak düzenlenen etkinliğimiz, ilerleyen yıllarda daha da büyüyüp gelişen bir festival olarak 2014 yılına kadar Nysa Kültür ve Sanat Festivali adı altında süre gelmiştir. Daha önce Sultanhisar’la birlikte Atça’da da ayrı ayrı düzenlenen festivalimiz, idari birleşmeden sonra Uluslararası Sultanhisar-Atça, Nysa Çilek Tarım Kültür ve Sanat Festivali adını aldı ve 2014 yılından itibaren tek festival olarak düzenlenmeye başlandı. Etkinlikler, kentsel büyüklüğü göz önünde tutularak, ilçe merkezimizle birlikte Atça’da da gerçekleştirilmektedir. Her yıl katılım katlanarak artıyor.”