Ege Sütün patronu ‘İzmir’ olmalı

Sütün patronu ‘İzmir’ olmalı

04.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tarım İl Müdürü Güldal: İzmir’de yıllık 1 milyon 85 bin ton süt üretimi yapılıyor. Bu da sütün patronunun İzmir olması gerektiğini gösteriyor

Sütün patronu ‘İzmir’ olmalı

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye süt üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiren İzmir’de günlük süt üretiminin yüzde 57’sinin soğuk zincirle sanayiye ulaştırıldığını, kalanının soğutulmadan mandıra ya da uygun olmayan işletmelere gittiğini söyledi. Güldal, “Bunu yüzde 100’e yakın hale getirmek istiyoruz” dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi ve İl Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Ahmet Güldal, Türkiye süt üretiminin onda birinin İzmir’de gerçekleştirildiğini belirtti.
Güldal, İzmir’de yıllık 1 milyon 85 bin ton süt üretimi yapıldığını, günlük üretimin ise 3 bin ton olduğunu kaydetti, “Bu rakamlar, sütün patronunun İzmir olması gerektiğini gösteriyor” görüşünü dile getirdi.

Merdivenaltına dikkat!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Türkiye’nin 12 milyon ton yıllık süt üretimiyle 642 milyon tonluk dünya üretiminde 16’ncı, inek başına süt veriminde ise 72’nci sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’de üretilen sütün yalnızca yüzde 40’lık bölümünün modern süt tesislerinde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yorgancılar, “Oysa bu oran AB’de yüzde 95” dedi.
Ender Yorgancılar, merdivenaltı üretimle standartlara uygun olmayan, kalite ilkeleriyle bağdaşmayan bazı katkı maddeleri kullanılarak yapılan üretimin büyük tehlike arz ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Katkı maddeleriyle üretilenleri sizin de aileniz, çocuklarınız yiyor. Parayı bir kere kazanıyorsunuz ama onun vicdan azabı ömür boyu sürer.”