Ege Tarım, Ege’nin dumansız fabrikası

Tarım, Ege’nin dumansız fabrikası

23.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kozak Yaylası’ndaki fıstık çamı ağaçları ile Ege genelinde üretilen çam balında verimi ve kaliteyi artırmak için devlet kurumlarından yerel yönetimlere, meslek odalarından bilim insanlarına herkes seferber oldu

Tarım, Ege’nin dumansız fabrikası

Geçen aylarda Kozak Yaylası’nı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çam fıstıklarındaki hastalık sonucu yaşayan verim kaybının giderilmesi yönünde içalışma başlatılacağını belirtmesinin ardından, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun öncüliğinde ilk toplantı yapıldı.
Bölge halkının en önemli geçim kaynağı olan ve dumansız fabrika olarak anılan fıstık çamı ormanlarının Bergama’nın gözbebeği olduğunu belirten Başkan Koştu, “İçemizin en önemli ihracat ve gelir kalemlerinden olan fıstıkçamı meyvelerinde son 10 yılda meydana gelen verim düşüklüğü, üreticileri ekonomik anlamda sarstı. Konunun çözümü için başta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere, tarım ve orman Müdürleri ile üniversiteler harekete geçti. Bu gayret ve çalışma için çok mutluyuz” dedi.
Bergama Kaymakamı Murat Kaşıkçı ise; fıstıkçamlarının, üretildiği mahalleleri kalkındırdığını; yöre halkının okulunu, camisini, sağlık ocağını kendisi inşa edebilecek güce sahip olduğunu söyledi. Çözümün yakın takipçisi olduklarını belirten Kaşıkçı, her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

10 farklı proje

İzmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol da; Bergama Kozak Yaylasında 16 bin 500 hektar tapulu, 6 bin hektar da devlet ağaçlandırması fıstıkçamı sahası olduğunu, İzmir ve Manisa İllerini kapsayan bölge müdürlüğü genelinde de 45 bin 600 hektar fıstıkçamı ağaçlandırması olduğu bilgisini verdi. Sorunun sancısını en çok çeken kurum olduklarını dile getiren Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal da ise, “Çözüm için 2015 yılından bu yana ülkemiz üniversitelerinden konuyla ilgili en seçkin bilim insanlarını bir araya getiriyoruz. Ancak ağaç ve ormancılık bilimi uzun vadeli, sabır gerektiren bir çalışma alanı” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda 10 farklı projede görev alan Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, Prof. Dr. Alev Haliki Uztan, Doç. Dr. Hilal Tunca, Prof. Dr. Necip Tosun, Dr. Salih Parlak, Doç. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, Fatih Aytar ve Dr. Yafes Yıldız yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.