Ege ‘Trafo sorununu çözeceğiz’

‘Trafo sorununu çözeceğiz’

18.03.2021 - 00:03 | Son Güncellenme:

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Adalet Mahallesi’nde Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapımına başlanan ve vatandaşın tepkisine neden olan 24 metre yüksekliğindeki trafo merkezinin yerine acil çözüm bulmak için meslek odası yöneticileri ile bir araya geldi.

‘Trafo sorununu çözeceğiz’

Konunun uzmanlarıyla işbirliğinde sorunu ortadan kaldırmak için her türlü desteği vereceklerini ifade eden Başkan Sandal, “Kamu yararına olan hiçbir yatırıma karşı değiliz. Ancak ortada halk ve çevre sağlığını tehdit edecek bir iş varsa; bu noktada ilgili meslek odalarımızla birlikte sürecin bir parçası olacağız. Bu alan ruhsata tabii olmasa da zeminle ilgili gereklilikleri tekrar araştıracağız, ÇED raporu gerekliliğini, TEİAŞ hizmet alanı olarak karar verilen alanda trafo merkezi yapılıp, yapılamayacağını kontrol edeceğiz ve bu konuda kararlı durarak, el birliğiyle bu sorunu çözeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Çözüm istiyoruz


Toplantıya katılan Adalet Mahallesi sakinleri, deprem ve sel felaketinin ağır sonuçlar doğurduğu bölgede toplanma alanı olarak kullanılan yerde böyle bir yapıya neden ihtiyaç duyulduğunu, sağlık, çevre ve çocukların gelişimi açısından rahatsız edici olduğunu vurguladı; çözüm taleplerini iletti. Prof. Dr. Ferit Turanlı da, “Bu kadar riskli bir yapı neden insanların yaşadığı bir yere konuluyor da daha uygun bir yere konulmuyor diye bunu sorguluyoruz. Ama tatmin edici bir cevap verilemiyor” diye tepkisini dile getirdi.

Çed raporu


Tabip Odası İzmir Şubesi’nden toplantıya katılan Halk Sağlığı Uzmanı Tuğrul Şahbaz, “Elektromanyetik dalgalar insan sağlığı açısından uluslararası kanser araştırma ajansına göre şüpheli kanserojenler olarak kabul edilir. Çocukların beyin gelişimleri üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Bununla ilgili araştırmalar var gerekli olduğunda bu bilgileri paylaşmaya hazırız” dedi. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin Kınay da, “ÇED raporu gerekliliğine bakılmalı. Bu tesislerin çevresel etkileriyle birlikte elektromanyetik kirlilik en olası sorun. Kentleşmenin de ihtiyaçları var ve bu ihtiyaçların neler olduğu, nerelerde olabileceği, hangi koşullarda olabileceği, yer seçimleri gibi düzenlemelerin nasıl yapılması gerektiği en baştan itibaren tartışılması gereken konular” diye konuştu.