Ege Tramvay, ev fiyatını uçurdu

Tramvay, ev fiyatını uçurdu

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Tramvay, ev fiyatını uçurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2017’de hizmete sunulan Karşıyaka tramvay hattı ve 16 Şubat 2018’de devreye alınan Konak tramvay hattı, kent genelindeki raylı sistem uzunluğunu 180 kilometreye çıkarırken, gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdi.

Haberin Devamı

Şaşırtan rakamlar

Sektörle ilgili kapsamlı ve derinlikli analitik bilgiler sunan REIDIN’in, İzmir özelinde yaptığı araştırmaya göre özellikle tramvay hattının geçtiği bölgelerde hem konut satış hem de kira rakamlarında ciddi bir artış olduğu görülüyor.

Konak tramvay hattında, 2018 Şubat ayında en yüksek konut satış birim fiyatının 4.971 TL/m2, kira birim fiyatının ise 20,8 TL/m2 ile Fuar Tramvay Durağı’nı kapsayan bölgede gerçekleştiği gözlemleniyor. Aynı dönemde bu hattaki en düşük konut satış birim fiyatı 2.261 TL/m2 ile Mithatpaşa Lisesi Tramvay Durağı’nı kapsayan bölgede, en düşük kira birim fiyatı ise 10,9 TL/m2 ile Karataş’ta kaydedildi.

Alaybey’den başlayıp Mavişehir’de sonlanan 14 duraklı ve 8,8 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka tramvay hattında ise 2018 Şubat ayında en yüksek konut satış birim fiyatının 4.972 TL/m2 ile, en yüksek kira birim fiyatının ise 21,8 TL/m2 ile Bilim Müzesi Durağı’nı kapsayan bölgede gerçekleştiği gözlemleniyor. Karşıyaka tramvay hattında 2018 Şubat ayında en düşük konut satış birim fiyatı 2.891 TL/m2 ile Alaybey’de, en düşük kira birim fiyatı ise 10,5 TL/m2 ile Çevre Yolu bölgesinde kaydedildi.

Haberin Devamı

Konak, Karşıyaka’yı yakalar

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand: “Tramvay hattından bağımsız olarak, İzmir genelindeki 1, 2 ve 5 yıllık kira değişimlerinin sırasıyla %17, %32,6 ve %80,2 olduğu düşünülürse, tramvay hattı gibi önemli bir değişimin kira fiyatlarındaki artışı ne denli etkilediği ortaya çıkmaktadır. Bir yıl önce hizmete açılan Karşıyaka tramvay hattındaki artışların, henüz bir ay önce kullanıma açılan Konak tramvay hattındaki artışları geride bıraktığı da görülmektedir. Buradan hareketle, Konak hattındaki fiyatların hızla artmaya devam edeceğini ve Karşıyaka hattındaki rakamları yakalayacağını söyleyebiliriz.”