Ege Turizmciye su darbesi

Turizmciye su darbesi

27.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Suya dört ay önce gelen yüzde 400 zammın şoku sürüyor. Birikmiş faturalar uykuları kaçırıyor. Tepkiler üzerine yapılan indirim de mutlu etmeye yetmedi

Turizmciye su darbesi

İzmir’in turistik ilçesi Selçuk’un Pamucak Sahili’ndeki beş yıldızlı oteller yaz ortasında su faturasu şoku yaşıyor. Toplam 3 bin yatak kapasiteli Aqua Fantsy Hotel&Aquapark, Sürmeli Hotel&Resort ve Richmond otellerine su sağlayan Zeytin Köy’deki üç kuyu, bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açılan ve turistik tesislere tahsis edilen kuyuların belediyeye devrinden sonra suyun tonu 2.40 TL’den 12 TL’ye yükseldi. Zamlı fiyat dört ay önce uygulanmaya başlandı. Bu ay tesislere geriye dönük yüklü faturalar gönderildi. İşletmeciler şok yaşadı, bu uygulamanın turizme büyük darbe vuracağı belirtildi.
Bu parayı ödeyemeyiz
Aqua Fantasy Hotel&Aquapark Yönetim Kurulu Başkanı Rumi Doğay, bölgeye golf yatırımlarının beklendiğini, bu kararla yatırımların darbe alacağını ileri sürdü. Doğay, şöyle konuştu: “Rekabet etmemiz için turizmcileri rahatlatacak desteklerin verilmesi gerekirken, bölgeye yatırımı, her şeyi suya bağlı golf tesislerini engelleyecek kararlar alınıyor. Su, turistik tesisler içni büyük önem taşıyor. Her şey dahil sistemiyle çalışıldığı için çok fazla ve sık sık bulaşık çıkıyor. Otellerimizde kalanların hepsi havuzlardan gün boyu yararlanıyor. Havuza giren herkes, bilimsel verilere göre günde yarım litre suyla çıkıyor. Turizm için böylesi önem taşıyan suyun sıkıntısını çekmiyoruz. Ancak, kullandığımız kuyular Büyükşehir Belediyesi’nin denetimine geçtikten sonra su fiyatlarındaki büyük artış bizi zora soktu. Rekabet şansımızı azalttı. Bu rakamları hiçbir otel karşılayamaz.”
Uygulama bizi öldürür
Sürmeli Hotel&Resort Genel Müdürü Ş. Sadun Alp’te dört aylık 435 bin lira fatura geldiğini, ödemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Alp, şunları kaydetti: “Bu kadar para kazanmıyoruz. Gelirlerimin yüzde 10’unu suya ayıramam. Bütçemde enerji ve diğer giderlerin tamamı yüzde 10 değil. Yılın ilk dört ayı zaten tümüyle zarar. Bir de buna su parası eklenirse ne yaparız? Onlarca turistik tesisin olduğu Antalya’da atık su dahil tonu 1.55 TL olan su, burada 12 TL. İki yıl önce 1.40 TL olan tonunu Selçuk Belediyesi geçtiğimiz yıl 2.40 TL’ye çıkarmıştı. Buna itiraz etmedik. Ama yeni fiyatlar bizi öldürür.”

Beklenen indirim yapıldı ancak...
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçen 16 Temmuz’daki olağan toplantısında turizmcilerin dört gözle beklediği karar çıktı. Turistik tesisler adlı abone tipi oybirliğiyle kabul edildi. Uygulanacak tarife ise 0-13 metreküp arası 5.25 TL, 14 metreküp ve üzeri ise
8.48 TL’ye indirildi. Otellerde faturalandırılacak su kullanımı, toplam harcanan suyun oda sayısına bölünmesiyle hesaplanacak. Ancak bu da turizmciye memnun etmedi. Ayrıca geçmiş faturalar için de çözüm bulunması istendi.


Suyun tonu 3.5-4 lira olmalı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de indirama rağmen su fiyatının yüksek olduğu görüşünde. İşler, turizm tesislerinin konutdışı su tarifesinden faturalandırılmaya başlanmasının ardından İZSU yetkililerine başvurduklarını dile getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir ara tarife bulduğunu, bunun da ton başına 8.07 TL olduğunu dile getiren İşler, şöyle dedi:
“İZSU’nun tek satıcı olarak fiyatı belirlemesi hukuki ancak doğru değil. Son tarife emsallere göre yine pahalı.
Eğer biz İzmir turizmini kalkındıracaksak ve zaten eskimiş tesislerimizle diğer illerle rekabet edeceksek bu fiyat çok fazla.
Rakiplerimiz İstanbul ve Antalya’yla benzer fiyatlar istiyoruz. Yeni belirlenen fiyatı yüksek bulduğumuzu Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettik. Rakamı 5.25’e çekeceklerini, bunu da temmuz faturalarına yansıtacaklarını söylediler. Ancak biz 3.5-4 TL aralığında fiyat istiyoruz.”

2.6 milyonluk su faturası
İzmir Basmane’de yaşayan Dündar Ailesi’ne İZSU tarafından bir aylık su kullanım bedeli olarak 2.6 milyon liralık fatura gönderildi. 10 yıldır aynı evde yaşayan aile, aylık ortalama 15 lira fatura öderken, gelen borç karşısında şaşkınlık yaşadı. Ev hanımı Selime Dündar, “Engelli olduğum için normal su kullanım bedelini indirimli ödüyoruz. Ayda 10-15 lira arasında borçlanırken, 2.6 milyon liralık fatura gelince şaşırdık. İZSU’ya başvurup hatanın önce düzeltilmesini isteyeceğiz” dedi. Eşi Bahtiyar Dündar da İZSU’ya sitemde bulundu. Dündar, “50 hamam işletsem bu kadar borç gelmezdi” diye konuştu. Yetkililer sorunun bilgisayar hatasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. n