Ege Turizmin rotası yeniden çizildi

Turizmin rotası yeniden çizildi

08.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir ve çevresinde turizmin rotasını yeniden belirlediklerini ve yeni bir çehre kazandıracaklarını söyledi. Yeni planlamalar tamamlanırken ören yerlerinin sayısı artıyor

Turizmin rotası yeniden çizildi

EXPO 2020’nin yeri ile ilgili son noktanın konulması için Balçova Kaya Termal Tesisleri’nde yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, EXPO 2020 yeri için aday ilçe belediyelerin başkanları, ilgili kamu kuruluşlarının il müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantı Bakan Günay’ın açılış konuşmasıyla başladı. İzmir için EXPO temel gündemli özel bir çalışma yapacaklarını anlatan Günay, çeşitli yer önerileri konusunda uzmanlardan belediye başkanlarına kadar her türlü öneriyi dinleyeceklerini, değerlendireceklerini ve bilimsel bir sonuca vardırmaya çalışacaklarını vurguladı. EXPO’nun sadece İzmir için değil Türkiye için de önemine dikkat çeken Günay, yasal düzenlemelerin Meclis’in tatilde olmasından kaynaklı Bakanlar Kurulu’nun aldığı Kanun Hükmünde Kararname’de ihtiyaç duyulan düzeltme önerilerini de Başbakanlık’a ilettiğini söyledi. Günay, Meclis açıldıktan sonra da gerekirse bir yasal düzenleme yapılacağını ifade etti.

Planlar sürüyor
Konuşmasında ören yerleri ve turizm planlama çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Bakan Günay, Şirince Efes Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi, Bayındır Ergenli ve Derinköy Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi ve Ödemiş Bozdağ Kış Turizm Merkezi’ne ilişkin olarak sınır tespitlerini yaptıklarını ve kurum görüşlerini almak için ilgili yazıları gönderdiklerini aktardı.Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Bölgesi’nde bir sınır düzenlemesi yapıldığını, Özdere Turizm Merkezi’nde de plan revizyonu çalışmaları olduğunu aktaran Günay, Çeşme Yarımadası’nda da sit düzenlemesi yaptıklarını belirtti. Bakan Günay, Çeşme Kalecamii minaresi için de bir kaynak ayrıldığını ifade etti.

Karantina adasına yeni destinasyon
Urla Karantina Adası’na da kaynak ayırdıklarını ve burada bir kazı başladığını söyleyen
Günay, kazıda ne çıkacağını kendisinin de merak ettiğini ancak Karantina Adası’nın yakında İzmir’in önemli turizm destinasyonlarından biri haline geleceğini dile getirdi. Günay, Ada’da bulunan Hastane’nin de taşınmasıyla Sağlık Bakanlığı’na ait mülklerin de devrolmasıyla turizm kimliğinin daha fazla ön plana çıkabileceğine işaret etti.

EXPO’da ibre yeniden İnciraltı’nı gösterdi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO alanı için yapılan toplantı sonucunda İnciraltı eğiliminin çıktığını belirtti. Balçova Termal Tesisleri’nde tüm tarafların katılımıyla yaklaşık 2 saat basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO alanı için İnciraltı’nı işaret etti. EXPO 2015 adaylığı sürecinde alan olarak İnciraltı’nın belirlendiğini ve bu dönemde de başka alternatiflerin de dile getirildiğini aktaran Günay, Urla ve Buca bölgesinde ikişer alan, Selçuk Pamucak, İnciraltı, Yeşildere ve Seferihisar’da birer alan olmak üzere toplam 8 alanın değerlendirmeye alındığını söyledi. Günay, “Sekiz alan üzerinde sunumlar yapıldı. Bunların sonucunda bir kez daha Vali ve Belediye Başkanı’nın katkılarıyla İnciraltı’nın öncelikli olduğu ortaya çıktı. İlgili taraflarda bunun üzerinden devam etme eğilimini tespit ettik” dedi.

İzmir gerdanına ‘EXPO kolyesi’ armağan edelim
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020’nin yeri için İnciraltı eğiliminin çıkmasının ardından yepyeni bir öneri gündeme getirdi. İzmir’in gerdanına ‘EXPO kolyesi’ isteyen Demirtaş, İnciraltı’nın karşı kıyıya tüp geçitle bağlanacağını hatırlatarak bu kıyının da EXPO alanı olarak değerlendirilebileceğine işaret etti. İTO?Başkanı Demirtaş, “İzmir’in EXPO kolyesine ihtiyacı var. Sadece bu yakada (güney tarafı) yapılan EXPO, karşı yaka ile bütünleşmeli. Nasıl olsa tüp geçitle bu yaka, karşı yakaya bağlanacak. Ortaya bir EXPO adası yapabiliriz. Karşı yakadaki tema parklarını ve hayvanat bahçesini de böyle değerlendirebiliriz. ” diye konuştu.