Ege Türk futbolunu yabancılar bitirdi

Türk futbolunu yabancılar bitirdi

27.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Futbolda başarının harcanan para ile doğru orantılı olmadığını ileri süren Futbol Federasyonu eski Asbaşkanı deneyimli futbol adamı Kemal Zorlu, “Yaşanan kötü tablo hesapsız harcamaların sonucudur” dedi

Türk futbolunu yabancılar bitirdi

Türkiye’de 63 ülkeden 284 futbolcunun forma giydiğini söyleyen Futbol Federasyonu eski Asbaşkanı Kemal Zorlu, “Bu oyuncuların piyasa değeri yaklaşık 447 milyon Euro. Yani 2 trilyon 728 milyar lira. Kadrosundaki yabancı oyuncuların değeri 61. 6 milyon Euro olan F.Bahçe düşme potasında” dedi. Kadrosundaki yabancıların değeri 73 milyon Euro olan G.Saray ve 63.2 milyon Euro olan Beşiktaş’ın ligdeki durumuna dikkat çeken Zorlu, yabancı oyuncularının piyasa değeri bunların yarısı kadar olan Başakşehir’i şampiyon ilan etti.
Türkiye’de neredeyse sakatlık yaşamadan sezonu kapatan yabancı oyuncu olmadığına dikkat çeken Zorlu, popülerist tavırlar ve hesapsız harcamaların hem kulüpleri batırdığına hem de milli takımın önünü kapadığına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Hesapsız harcama

Deneyimli futbol adamı Kemal Zorlu, dört büyüklerin büyük sancı yaşadığı Süper Lig’de sezonun ilk yarısını değerlendirirken, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye Futbol Federasyonu’nda amatör ve profesyonel kurul başkanlıklarıyla, asbaşkanlık görevinde bulunan ve 22 yıldır Spor Bakanlığı Merkez Danışma Kurulu üyesi olan Zorlu, şu anda düşme potasında yer alan Fenerbahçe ile şampiyonluk yarışında ilk devreyi lider Başakşehir’in 6 puan gerisinde bitiren G.Saray ve Trabzonspor, zirvenin 9 puan gerisinde kalan Beşiktaş ile devre arasına düşme hattında giren Fenerbahçe’nin hesapsız yabancı harcamaları yüzünden borç batağında çırpındığını söyledi.

Borçta yüzde 360 artış

Son değerlendirmelere göre G.Saray’ın 3.5, F.Bahçe’nin 2.8, Beşiktaş’ın 2.1, Trabzonspor’un ise 1.1 milyar lira borcu olduğunu ifade eden Zorlu, dört büyüklerin borçları yüzünden gelecek beş yıldaki tribün, loca, yayın ve Spor Toto gelirleri temlik altında olduğunun altını çizdi. Dört büyüklerin borç rakamının son 6 yılda yüzde 360 arttığına vurgu yapan Zorlu, bunun altında altyapıyı unutarak, yabancılara hak etmedikleri büyük rakamların ödenmesinin yattığını ifade etti. Başakşehir kulübünün bugün borçsuz ve denk bütçeyle hedefe gittiğini de vurgulayan Zorlu, “İşte mali durumun önemi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Altınordu örnek alınmalı

Kemal Zorlu, Beşiktaş’ın Dorukhan Toköz, Güven Yalçın ve kaleci Utku Yuvakuran’a, Galatasaray’ın Mustafa Kapı’ya Trabzonspor’un Abdülkadir Ömür, Hüseyin Türkmen, Abdülkadir Parmak ve kaleci Uğurcan Çakır’a gösterdiği güveni, tüm kulüplerin genç oyunculara göstermesi gerektiğini, ve bu örneklerin artması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin önünde güzel bir altyapı organizasyonu kuran Altınordu örneğinin de olduğunu hatırlatan Zorlu, “Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü ve Barış Alıcı gibi gençleri Türk Futbolu’na kazandıran Altınordu modelini örnek alan kulüpler ayakta kalır. Bu model, yabancılara hesapsız para harcamanın önünü keseceği gibi, milli takımımızın da önünü açacaktır” diye konuştu.

Yazarlar