Ege Türkiye’nin kordon kanı bankası olacak

Türkiye’nin kordon kanı bankası olacak

24.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi modernize edilerek hizmete açıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Hedefimiz milli kordon kanı projesi ile ülkemize hizmet etmek” dedi

Türkiye’nin kordon kanı bankası olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan ve konusunda Türkiye’de ilk örnek olan Ege Üniversitesi (EÜ) Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi, modernize edilerek hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sağlık Bakanlığı’nın TÜRKKÖK projesi kapsamında 30 bin adet kordon kanı saklanması planlanıyor. Üniversite olarak bu projeye talibiz ve bunun için gerekli fiziki altyapımız bugün itibariyle tamamlandı. Hedefimiz milli kordon kanı projesi ile ülkemize hizmet etmek. Merkezimizin yenilenen altyapısıyla daha büyük hizmetler vereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tıp ve biyoteknoloji alanında yeni uygulamalarla yeni bir çağın başladığını ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Mahmut Töbü de “Bu uygulamalarda en dikkat çekici gelişme hücre ve doku nakillerinde yaşanıyor. Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda tedavide kullanılabilme umudu taşıyan insan hücre ve doku çeşitlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Günümüzde çok hızlı ilerleyen bu süreçte özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında güvenlik, kalite, etkinlik ve etik değerler geliyor. Merkezimiz bu ilkeler üzerine inşa edildi” diye konuştu.

İlk ve tek merkez

Merkezin Kordon Kanı ruhsatına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Töbü, “Bir sonraki hedefimiz hücre-doku çatı ruhsatı ile kalp kapağı bankası ruhsatı almak. Orta vadede ise hücre doku tabanlı ürünlerin elde edilmesini planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Merkez, EÜ Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalına bağlı bir üniversite bünyesinde kurulan özel ve bağış amaçlı rutin saklama hizmeti veren ilk kordon kanı bankası.