Ege Türkiye'nin Altınordusu

Türkiye'nin Altınordusu

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Türkiyenin Altınordusu

Türkiyenin Altınordusu
Kadrosunda yabancı bulundurmayan ve yetiştirdiği oyuncularla başarıyı kovalayan kırmızı lacivertliler, bu sezon Play Off’ta elenip Süper Lig hedefini gelecek sezona bıraksa da, yetenekli gençler sergiledikleri futbolla tüm Türkiye’nin dikkatini çekti.

Haberin Devamı

YAZARLARIMIZ FATİH TANFER VE BÜLENT BUDA, SPOR MÜDÜRÜMÜZ MEHMET DEMİRTAŞ’A SPOR TOTO 1. LİG TEMSİLCİMİZ ALTINORDU’NUN PERFORMANSINI DEĞERLENDİRDİ.

- Altınordu’nun bu sezon göstermiş olduğu performansı nasıl buldunuz?


Bülent Buda: Size bir soru. Altınordu yetiştirici mi? Yarışmacı mı? Bence yanıt ikisi de. 6 yıl önce Altınordu, Seyit Mehmet Özkan’ın önderliğinde yola çıktığında neredeydi? 3. Lig’de. İlk yılında şampiyon. İkinci yılında yine şampiyon ve 1 Lig. Burada çok açık görünüyor ki ilk amaç en kısa sürede bu zorlu ve yarışmacı lige çıkmaktı. O başarıldı. Peki 4 yıldır 1. Lig’de yapılan ne? Bir yandan yetiştiricilik bütün hızıyla sürüyor, öte yandan da oynadıkları kulüplerde de olamayan futbolcular transfer edilerek geliştiriliyor. En çarpıcı örnek Kerim Avcı. Sonra Mirkan, bu yıl takıma katılan Hasan Hatipoğlu. Bu aşamalardan sonra bence Süper Lig’e çıkmanın zamanı gelmiştir. 1 Lig’deki 4 yılda yetiştiricilik derken Play Off’ların ucundan döndü. Altınordu’nun ulaşmış olduğu düzey ülkemizde her takımın üstesinden geleceği bir gelişme değildir. Play Off’a kalamaması ya da doğrudan Süper Lig’e çıkamaması Altınordu için başarısızlık değil, sadece talihsizlik olarak nitelenebilir. Her İzmirli ya da İzmirli futbolsever, Altınordu’nun 6 yıllık hikayesiyle gurur duymalıdır. Yani diyeceğim o ki eleştirmeyelim bu güzel takımın yanında duralım.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Altınordu adına senelerdir devam eden şansızlık ve 53 puan fobisi yine devam etti. Erzurumspor’u evinde yenemeyerek averajla Play Off yarışını kaybetti. Kader bu ya, Altınordu’yu averajla geçen Erzurumspor’da Süper Lig’e çıktı. Altınordu yönetim anlayışı olarak geleceğe doğru yatırımlar yapan bir proje takımı. Gençleri Türk futboluna armağan ederken sportif başarı adına da büyük emek sarfediyor. Başkan Seyit Mehmet Özkan kulübü, öncelikle öz kaynak açığı verilmemeye çalışarak finansal anlamda doğru yönetiyor. Elbette onun güçlü kişiliği, bilgisi, cesaret ve öngörüsü Altınordu’nun büyük avantajı. İşte bu hafta açıklanan U18 Milli Takımı. Son kadrosunda 6 Altınordulu oyuncunun olması bu doğru planlamanın sonucudur. Elbette Play Off’u kaçırması Altınordu adına üzücü bir durum. Unutulmasın ki sezon başında bu zor ligde kümede kalması bile başarı diye düşünülen bir takımdı. Altınordu’da hedefler asla bitmez.

Haberin Devamı

- Sizce bu başarıda öne çıkan ve çıkış yapan oyuncular kimlerdi?

Fatih Tanfer: Takım halinde pas oyununu, futbolun doğru hamlelerini yapan bir takımdı. Sezon boyunca en önemli özellikleri sabırlı ve akıllı oynamalarıydı. Bunda Hüseyin Hoca’nın ve ekibinin yıllardır birlikte çalışması ve takıma yaptığı pozitif katkısı elbette göz ardı edilemez. Rakipler 5 yabancıyla oynarken Altınordu hem yabancısız hem de 20 yaş civarında gençleriyle oynadı. Kaleci Erce ve Berke, Barış ve Kerim Alıcı, Erdoğan, Kerim Avcı, Murat Uçar, Mirkan, Hasan Hatipoğlu, Uğur Arslan, Yusuf Acer, Deniz, Alican, Oğulcan, Rıdvan, Berkay Samancı, Recep ismini yazmadığım oyuncu umarım kalmamıştır. Çünkü ayrım yapmak emeğe ve akıtılan tere büyük saygısızlık olur. Sadece alkışı hak ettiler.

Haberin Devamı

Bülent Buda: İlkesel olarak Altınordu’da kişiler değil takım önemlidir. Hal böyle olunca tek tek isim saymak biraz zorlaşıyor. Ama yine de vurgulamamız gereken gelişmeler bu sezonda yaşandı. Söz gelimi şu günlerde Erce ile Barış vitrinde. Lakin, Kerim Alıcı’nın sakatlığından sonra ileri uçtan sağ beke geçen Murat’taki gözlenen gelişme olağanüstü. Yine sağ bekten stopere çekilen Uğur’daki istikrar, ona eklemlenen Yusuf Acer ve ilk yarı bitiminde transfer edilen Hasan Hatipoğlu’ndaki devamlılık övünç kaynağı. Bir de Kerim Avcı. Altınordu’ya gelince bütünüyle kimliğine ulaşıyor, kendini buluyor. Ve Mirkan, müthiş goller attı, özgüven kazandı Altınordu’da. Yine de sonuç olarak hangi futbolcu oyun alanında görev aldıysa Fatih Tanfer’in değindiği gibi genç adamlar Alican, Oğulcan, Rıdvan, Caner ve sadece oyun alanında futbola odaklandığında Erdoğan hepsi takır takır oynadı. Sonuç olarak Altınordu Türkiye’nin tüm liglerinde takım oyununu en iyi sergileyen bir oluşum olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

- Sizce yeni sezonda hangi mevkilere takviyeler yapılmalıdır?

Bülent Buda: Kişisel ön görüm 4 yıl 1 Lig, beşinci yıl Süper Lig olmalı biçimindeydi 4 yıl önce. Yani bu yıl şampiyonluk yılı olmalı. Söylendiği kadar eyleme geçirilmesi, gerçekleşmesi zor işler bunlar. Bu konularda transfer bütçesi ile yine o bütçeye uygun futbolcuların seçimi belirleyici oluyor. Tam olarak kimlerin gideceğini, kimlerin kalacağını bu aşamada bilemiyoruz. Sinan’ın yeniden takıma katılımına olumlu bakıyorum. Geçtiğimiz yıl tam olarak süre alamayan Alican, Oğulcan, Caner, Rıdvan’ın bu sezon gelişme göstermeleri ön koşul. Yine başa dönersek burada bütçe ve takımın karakterine uygun oyuncu seçimi öne çıkıyor. Kerim Avcı, Mirkan ile Erdoğan’ın takımda kalmaları takımın bu yıl ki gücünün belirlenmesinde öne çıkan etkenler olacaktır. Yani diyeceğim o ki karmaşık bir konu ve yorumlarla bunu çözümlememiz olanaksız. Burada önemli olan prensipler ile politika.

Fatih Tanfer: Öncelikle Altınordu’nun geçtiğimiz yıl oynayan kadrosunu koruması çok önemli. Hepimizin bildiği gibi kaleci Erce ve Berke’ye, İkizler Barış ve Kerim’e yurtiçi ve yurtdışından talipler olduğunu biliyoruz. Hasan Hatipoğlu ve Kerim Avcı’nın sözleşmeleri sürüyor. Orta sahanın önemli oyuncusu Berkay ile anlaşıldı. En önemlisi Altınordu oynadığı süre içerisinde şahsen benim, önce iyi insan, sonra da faydalı futbolcu olarak gördüğüm Sinan’ın tekrar alınması savunmadaki önemli eksiği giderecektir. Yurtdışında oynayan gurbetçi ve yetenekli futbolcularla temas halinde oldukları biliniyor. Altınordu’nun öncelikle iyi birey, iyi futbolcu anlayışına uygun doğru isimlerle anlaşacağına inanıyorum. Birde onlarla iç içe olan teknik direktörleri Hüseyin Eroğlu’nun futbol akademisinden gelmesi muhtemel oyuncularında olabileceği düşünülürse yeni sezonda büyük bir keyif ile izleyeceğimiz bir Altınordu ile buluşacağız.