Ege Tüyden izolasyon!

Tüyden izolasyon!

13.01.2022 - 01:55 | Son Güncellenme:

Alp Oğuz Anadolu Lisesi öğrencileri çöpe giden tavuk tüylerini yalıtım malzemesi haline getirdi, ısı transferini en aza indiren bir proje geliştirdi.

Tüyden izolasyon

İzmir’de Alp Oğuz Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında tavuk tüyünden yalıtım malzemesi üretti. Öğrencilerden Azra Özakkül, Hasan Baran Gülaldı ve Refik Ertem, projede gözenekli yapıya sahip olan tavuk tüylerini sıkıştırarak yalıtım malzemesi haline getirdi, ısı transferini en aza indiren proje geliştirdi. Türkiye’deki tavuk üretimi nedeniyle 243 bin ton tavuk tüyünün çöp olarak ortaya çıktığını belirten öğrenciler, yaptıkları hesaplamalara göre 1 milyon 930 bin 175 binayı bir yılda çıkan atık tavuk tüyleri ile izole etmenin mümkün olduğunu söyledi.

‘Ülke ekonomisi kazanacak’

Proje hakkında bilgi veren Özakkül, “Tavuk tüyleri, gözenekli bir yapıya sahip. Aynı zamanda hafif. Gözenekli yapısı sayesinde tüyde hava boşlukları bulunuyor. Biz bu hava boşlukları aracılığıyla ısı transferini en aza indiriyoruz. Yangına dayanıklı diğer yalıtım malzemelerine oranla hem çevreyi daha az kirletiyor hem de daha geç yanıyor” dedi.

Gülaldı da, “Proje kapsamında, tavuk tüylerinin kimyasal etkenlerle sıkıştırılarak tuğla biçimine getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.11. sınıf öğrencisi Ertem de, “Dünyada çok fazla tavuk tüyü çöpe gidiyor. Bu tavuk tüylerini geri dönüştürerek fayda sağlamayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı. Okul müdürü Ali Gürlek ise, “Öğrencilerimiz, tavuk tüyünün hem sesi hem sıcaklığı hem de soğuğu geçirmeyen bir malzeme olduğunu söylüyor. Eğer uygulanabilirse çöp olarak görülen bu malzeme, ülke ekonomisine kazandırılacak” vurgusunu yaptı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, temiz enerji ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturan çalışmaların önemine değindi.