Ege Tuz sınırını üçe katladık

Tuz sınırını üçe katladık

04.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 10. Sağlık Halk Kongresi’nde “Tuz ve Biz” adlı panel gerçekleştirildi.

Tuz sınırını üçe katladık

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde dinleyiciler tuzun sağlığımıza etkileri konusunda bilgilendirildi. İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, Sağlık Bakanlığı’nın 75 bin hanede yeterli ve dengeli beslenme anketi yaptığını ve sonuçlarının kısa zaman içerisinde açıklanmasının beklendiğini ifade etti. EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taylan Kabalak ise sağlıklı beslenme konusunda tuzdan uzak durmak gerektiğinin altını çizerek “İnsanların tuzun erken yaşta damar sertliği, hipertansiyon, guatr gibi metabolizma yapımızı derinden etkileyen hastalıkların kaynağı olduğu bilincine varmaları gerekmektedir. ” dedi.
EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Başçı ise günde altı gram tuzun insan metabolizması için yeterli olduğuna vurgu yaparak “Tuz sınırlarını üçe katlamış durumdayız. Türkiye’de tuz tüketimi kişi başına 18 grama ulaşmış durumda. Tüketicilerin hangi gıdalardan ne kadar tuz aldıklarını bilmeleri ve dikkat etmeleri etken oluşturacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dikkat edilmeli

Dinleyicilerin sorularına yanıt veren Yılmaz ise hastaların bilinçsizliğinin büyük sorun oluşturduğunun altını çizerek “Tansiyon hastalarının birçoğu ne kadar ilaç kullandıklarına dahi dikkat etmiyor. Sürekli tekrarlanan tedavi süreci içerisinde aşırı ilaç kullanımına maruz kalmalarının sorumluluğunu doktorlarına yüklüyorlar. Hastaneye gitmekle görevin bittiği kanısı çok yaygın” dedi.


Kadına şiddete protesto

İzmir’de, KESK Kadın Platfomu tarafından düzenlenen “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri” protesto yürüyüşü yapıldı.
Konak YKM’den başlayıp, Sosyal Güvenlik Kurumu önüne kadar devam eden ve yaklaşık bir saat süren yürüyüş, basın açıklamasıyla son buldu. 50 kadının katıldığı yürüyüşte, meşale ve pankartlarla renkli görüntüler oluşturdu.
OSMAN GİRGİN DHA

Haberin Devamı

Yabancı dil eğitimi için buluştular

İzmir Özel Türk Koleji tarafından her yıl gerçekleştirilen ELT Konferansı Türkiye’nin dört bir yanından gelen İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Fransızca öğretmenlerinin katılımı ile İTK Cahit Gürkan Salonu’nda gerçekleştirildi. Yabancı dil eğitimindeki son gelişmelerin, yurtdışından gelen uzmanın anlattığı sempozyuma 480 eğitimci katıldı.
DHA