Ege Üç uzmandan üç tavsiye

Üç uzmandan üç tavsiye

20.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Harun Uysal, bol bol ayran tüketilmesini önerirken, Halk Sağlığı Müdürü Türkyılmaz da Ramazan’ın sigarayı bırakmak için fırsat olduğunu söylüyor. Altın, beslenme sırlarını açıkladı

Üç uzmandan üç tavsiye


Ramazan ayı nedeniyle üç uzmadan üç önemli uyarı geldi. Uzmanlar, beslenme, tuz kaybını önleme ve sigara konularında önemli açıklamalarda bulundu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Harun Raşit Uysal, kavurucu sıcaklara denk gelen Ramazan ayında su ve tuz kaybının en iyi ayranla telafi edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı


Tansiyon varsa, tuzsuz
Ramazan’da pek çok içecekten söz edildiğini ancak ayran tavsiye edenine rastlamadığını belirten Prof. Uysal, “Yaklaşık 16 saat süreyle bir şey yemeden ve içmeden oruç tutanların ter yoluyla kaybettikleri suyu ve tuzu akşam orucunu açarken vücutlarına geri almanın en iyi yolu ayran içmekten geçer” dedi.


Sıcaklar nedeniyle kaybedilen sıvının yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması gerektiğini de vurgulayan Uysal, şu açıklamayı yaptı: “Bu sıvının da sodyum ve klorür iyonları açısından zengin olması gerekir. Tanıma uyan içecek, ayrandır. Ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilmez. Ama ayrandaki su ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle düşük tansiyonluların iftarda ya da sahurda mutlaka tuzlu ayran içmeleri gerekir. Yüksek tansiyonu olanlar ise tuzsuz tüketmeliler.”

Haberin Devamı


Ayranın faydalarını anlatan Uysal, şekersiz ve az yağlı olan ayranın şeker hastaları ve diyet yapanlar için de uygun olduğunu, yoğurt bazlı olduğu için bakteri üretmediğini hatırlattı.

Ramazan’da sigarayı bırakabilirsiniz

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, Ramazan’da oruç tutanların rahatlıkla sigarayı bırakabileceğini söyledi. Türkyılmaz, kapalı alanlarda sigara yasağının üçüncü yılında olduğunu hatırlatırken, 2010’da denetlenen kapalı alanların yüzde 3‘üne cezai işlem uygulandığı, bu oranının geçen yıl yarıya indiğini açıkladı. İzmir’de 20 sigara bırakma polikliniğinin hizmet verdiğini hatırlatan Bediha Türkyılmaz, Ramazan ayının da sigara bırakmak isteyenler için fırsat olduğunun altını çizdi.


Fırsatı kaçırmayın
Bediha Türkyılmaz, şu bilgileri verdi: “Vücut, oruç boyunca kendini yenilemiş, sigaranın olumsuz etkilerinden arınmıştır. İftardan sonra içilen ilk sigara baş dönmesi, taşikardi ve baygınlık hissine neden olur. 16 saat sigara içmeyen bir insan, günün kalan saatle-rinde de içmeyerek sigarayı bırakabilir.”

“Orucunuzu, ballı su ile açın" çağrısı

Park Sima Zayıflama Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, yazın en sıcak günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç tutacakların beslenmeleriyle ilgili bazı önerilerde bulundu. Altın, sağlıklı iftar ve sahur mönülerinde neler olması gerektiğini açıkladı. Orucu açarken içilecek suyun içine bir tatlı kaşığı bal koymanın yararlı olduğunu belirten Altın, “Hem mideyi rahatlatır hem de uzun süre aç kalmış kişilerin kan şekerlerini daha kolay düzenler. Haşlanmış yumurta insan vücudunda sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması zor olan aminoasitler ile A, D, E ve B grubu vitaminleri bünyesinde barındırdığı için gereklidir. Bamya tohumu, kabızlık sorununu giderir” dedi. MEHMET KURT İzmir DHA

Yazarlar