Ege Ulaşıma yatırım doğaya katkı

Ulaşıma yatırım doğaya katkı

16.01.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Toplu ulaşım yatırımlarıyla İzmirlilerin konforunu artıran Büyükşehir, bu çalışmalarıyla iklim kriziyle de mücadele ediyor. Yolcu sayısı sürekli artan metro, tramvay ve vapurlar ile karbon salınımı azalıyor.

Ulaşıma yatırım doğaya katkı

377 şehir arasından ‘Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçilen İzmir, 2050 yılında sıfır karbon salınımı hedefi kapsamında ulaşımda çevreci adımlar atıyor.

Haberin Devamı

Toplu ulaşım yatırımlarını artıran Büyükşehir Belediyesi, son bir yılda denizyolu ve raylı sistemin payını artırdı. Her fırsatta İzmirlileri çevreci ulaşıma teşvik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Alternatif, sürdürülebilir ve çevreci ulaşım yatırımlarını bir bir hayata geçiriyoruz. Yeni yatırımlarla bu alanda daha da güçleneceğiz. Çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık. Rakamlar, yurttaşlarımızın toplu ulaşım araçlarını daha fazla tercih ettiğini gösteriyor.  İzmir’de 2022 yılında tüm toplu ulaşım araçlarına yaklaşık 471 milyon biniş gerçekleşti. Yüzde 37’si raylı sistemlere, yüzde 3’ü de gemilere yapıldı. Bu gelişmeleri daha da ileriye taşıma yolunda 2023 yılında da dakik, hızlı ve konforlu hizmete devam edeceğiz. Öte yandan, elektrikli skuter ve bisiklet kullanımının da ulaşım amaçlı olarak hızla arttığını görüyoruz” dedi. 2022’de metro, tramvay ve vapurlara biniş sayları ise rekor oranda artarak şöyle oldu:

Haberin Devamı

Bisikletliler vapuru seçiyor

“İzmir Metrosu’nda biniş sayısı 2022 yılında yüzde 60 artışla 94 milyon 321 bini buldu. Tramvaylara biniş yüzde 65 artışla 33 milyon 126 bin olarak gerçekleşti. İZDENİZ’in biniş sayısı yüzde 46 artış göstererek 15 milyon 653 bine yükseldi. Arabalı vapurlarda ise geride kalan yılda 1 milyon 299 bin araç, körfezi denizyolu ulaşımıyla geçti. 1 Eylül 2020’den itibaren bisikletli yolcuların körfez içi vapur seferlerinden 5 kuruş karşılığında faydalanması kararının ardından bisikletli ulaşımda da rekor artış gözlendi. İZDENİZ bisikletli yolcu sayısı, yüzde 152 oranında artış göstererek 239 bin 534’e çıktı.”

İZSU’dan tarifelere düzenleme

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 6360 ve 5216 sayılı yasalarla görev alanına giren yerleşimlerdeki indirimli su tarifelerinin yasal düzenleme nedeniyle kaldırılması üzerine kent genelindeki abonelere yansıtılacak indirim kararı aldı. İZSU Genel Müdürlüğü yeni düzenleme ile oluşacak gelir artışını ise kent genelindeki abonelere indirim olarak yansıtacak. Konut ve konut dışı abonelerin ilk kademe su tarifelerinde yüzde 7 oranında indirim yapılacak.

Haberin Devamı

Üretici indirimi devam

Tarım ve hayvancılık tarifesindeki aboneler için ise yüzde 75 indirimli uygulama devam ettirilecek.