Ege ‘Vakalarda düşüş yakın’

‘Vakalarda düşüş yakın’

09.02.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yükselme trendinin 2 hafta sürdüğünü, İzmir’de de aynı sürecin yaşandığını belirten Prof. Dr. Şener, “Hafta sonundan itibaren vakalar durağanlaşabilir ya da düşüşe geçebilir” dedi.

‘Vakalarda düşüş yakın’

KADİR ÖZEN DHA - İzmir’de 100 bin kişiden görülen vaka sayısı, son 1 haftada 729,81’den 961,57’ye yükseldi. Kentteki artışı değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Hastaneye yatan hasta grubunda artış söz konusu ancak, yoğun bakımlarda bir artış yok. İstanbul’da yükselme trendi, 2 hafta devam etti. İzmir’de de 2’nci hafta içindeyiz. Bu hafta sonundan itibaren İzmir’deki durumu göreceğiz; durağanlaşacak mı yoksa keskin bir düşüşe mi geçilecek? Tahminim, Türkiye genelinde şubatın sonunda keskin bir düşüş göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Omicron’ varyantının girdiği her ülkede 6 ile 8 hafta içinde pik seviyesine ulaştığını belirten Şener, “Türkiye’de de benzer bir durumla karşılaşacağımızı düşünüyorum. ‘Delta’ ve ‘Delta Plus’ta olduğu gibi 3 veya 3,5 ay süren bir pik süreci yaşamayacağız. ‘Omicron’ bulaşının hızlı olması, insanların kolay enfekte olması olgu sayılarında hızlı yükseliş ve düşüşe yol açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 ‘Hâlâ aşısızlar var’

Hala aşı tereddütleriyle karşılaştıklarını sözlerine ekleyen Şener, “Aşısızlarda Kovid-19 ağır seyrediyor. Her gün tabelaya yansıyan ve ölen kişiler, yandaş hastalığa sahip olan ve ayrıca aşısızlar. Fransa’da yapılan son çalışmaya göre aşı, 3,5 ile 7 kat oranında hastaneye yatışı azaltıyor. 3’üncü doz aşıların mutlaka olunması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Mücadeleyi kazandı

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Çaysimav Köyünde yaşayan evli, 5 çocuk ve 9 torun sahibi 82 yaşındaki İsmail Yaman, 72 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra Kovid-19’u yendi. İzmir’deki Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlığına kavuşan Yaman, “Yoktan var olmuş gibiyim. İkinci bir yaşama başladım” dedi.

Acil Servis’ten giriş yaptıktan sonrasını hatırlamadığını ifade eden İsmail Yaman, “Pandemi başladığı günden bu yana tedbirlere uydum ve 3 aşı yaptırdım. Oğlum İzmir’de yaşıyor. Benim sesimi beğenmedi, ‘Baba sen hastasın’ dedi. Hiçbir şey hatırlamıyorum” diye konuştu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Melike Kazancı Ersoy da Yaman’ın genel durumunun oldukça iyi olduğunu ifade ederek aşılı olması sayesinde bugünlere geldiğini belirtti. l NEVRA UÇKAÇ DHA

TURKOVAC, Denizli’de uygulanmaya başlandı

İlk yerli inaktif aşısı Turkovac vatandaşların hizmetine sunulmaya devam ediyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayı almasının ardından Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca Turkovac aşısı olmuş ve ardından 29 Aralık itibariyle Şehir Hastanelerinde aşı uygulanmaya başlamıştı. Bugün de Denizli’de gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Denizli Devlet Hastanesi’nde Turkovac aşı uygulamasına başlandı. Vatandaşlar, Merkezi Hekim Randevi Sistemi (MHRS), 182 ve e-Nabız’dan randevu alarak Turkovac aşılarını yaptırabilecek. l İHA