Ege Verimliliği artıracak

Verimliliği artıracak

21.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doktor Öğretim Üyesi Ferhat Bingöl’ün, rüzgar türbinlerinde hata payını en aza indirmeyi sağlayan hesaplama yöntemine tescil geldi

Verimliliği artıracak

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ferhat Bingöl, rüzgar türbini kurulacak noktada yüzeydeki farklılıkları göze alarak hesaplama yapan ve bu sayede daha sağlıklı rüzgar atlasları elde edilebilen yöntem geliştirdi. Yöntem, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca tescillendi.

Haberin Devamı

Ülkesine döndü

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra rüzgar enerjileri konusunda çalışma yapmak istediğini ve bu konuda iyi bir yerde olan Danimarka Teknik Üniversitesi’ne başvurduğunu belirten Bingöl, TÜBİTAK’ın yürüttüğü ‘Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı’ kapsamında 7 yıl önce Türkiye’ye döndüğünü anlattı. Bingöl, söz konusu yöntem sayesinde, rüzgar türbini kurulacak noktada yüzeydeki farklılıklarının daha iyi hesaplanabileceğini ve bunun verimi artıracağını ifade kaydetti.

Yenilenebilir enerji

Yenilenebilir enerjinin son yıllarda ön plana çıktığını ifade eden Bingöl, “Rüzgar enerjilerinde enerji üretilecek yeri belirlemek çok önemli. Yöntem, yatırımcıların daha iyi tahminler yapmasını ve daha hızlı sonuç almalarını sağlayacak. Basit ama efektif bir yöntem ve bunun patent başvurusu kabul edildi. Aynı zamanda biz bölümümüzde bununla ilgili yazılım geliştirip servis yapmak da istiyoruz” dedi. Daha geniş bir kullanıma ulaşıldığı zaman sonuçların daha açık bir şekilde görülebileceğini vurgulayan Bingöl, “Buradaki ölçüm direğinden ve ülkenin farklı yerlerinden aldığımız verilerde yaklaşık yüzde 5 daha iyi tahmin yapabilme metoduna sahip olduğumuzu test ettik” diye konuştu.