Ege Yayıncılığın özgün sesi

Yayıncılığın özgün sesi

07.06.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Yazarlar Kooperatifi, 2021 yılında dört nitelikli eseri yayın hayatına kazandırdı. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Doğu, “Amacımız, kaliteli kitapları uygun bedelle okuyucuya ulaştırmak” diyor

Yayıncılığın özgün sesi

İzmir’de ilk örnek olan İzmir Yazarlar Kooperatifi, yaklaşık 1,5 yıldır kültür hayatının içinde. Kooperatif, 2021 yılında dört nitelikli eseri yayın hayatına kazandırdı.

Haberin Devamı

Yazar Erdoğan Baysal, şair-yazar- gazeteci-kamu iletişim uzmanı Ercan Doğu, şair-yazar Ayşe Manav, araştırmacı yazar Mustafa Üzel, yazar Aysun Nacarfırat, araştırmacı yazar Şaban Turgut Üzüm, şair-yazar Hıdır Aslan ile yazar Dr. Burhanettin Şenli’nin bir araya gelerek kurduğu kooperatifin kuruluşunun üzerinden henüz 1,5 yıl geçti. Üyeler, Kovid-19 sürecine karşın çalışmalarını evlerinden sürdürdü, kuruluş amaçlarına uygun içerik üretmeye başladı.                                                                                     

Sınırlı Sorumlu İzmir Yazarlar İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Doğu, kuruluşlarına giden sürece yazar Erdoğan Baysal’ın, 2011 yılında yayımlanan, ‘Yüzbaşı Gavur Mümin’ adlı romanının, Vatanım Sensin adlı TV dizisine ilham kaynağı olmasının ivme kattığını söylüyor.

Haberin Devamı

Uzun süre uğraştılar

Doğu, konuyla ilgili olarak şunları aktarıyor: “Erdoğan Baysal, telif sözleşmesi imzalarken romanın yayın haklarını da devrediyor. Vatanım Sensin dizisi iki yıl kadar gösterimde kaldı. Senaryosuna ilham kaynağı olan romanın yazarının hiçbir yerde adı geçmedi. Ve haklı olarak bu durum yazar arkadaşımızı üzdü. Ben de yayımlanmış dört şiir kitabımın ardından bir çocuk ve dede temasını işlediğim öykü kitabı kaleme aldım. Yayına hazır hale geldi. Dosya olarak, İstanbul’daki yayınevlerine yolladım. ‘Ticari kaygı’lar gerekçesiyle olsa gerek, hepsinden olumsuz yanıt aldım. Erdoğan Baysal ile benim yaşadığım ve benzeri örnekler bizi bir yazarlar kooperatif kurmaya yöneltti”.  

Ercan Doğu, kooperatifi oluşturmak için İzmir’de yaşamlarını sürdüren 8 yazar ve şairle bir araya geldiklerini aktardı, “Kuruluş çalışmalarımız 8 ay sürdü ve 2019 yılı Kasım ayında faaliyete geçtik” diyor. 

Heyecanları büyük

Doğu, kooperatiflerinin amacının, içeriği zengin eserleri uygun fiyatlara okuyucuya ulaştırmanın ve yanı sıra edebiyata, şiire meraklı, kitapla yaşayan kesimin birlikteliğini artırmak olduğunu belirtti, “Bu konularda büyük heyecan taşıyoruz. Kuruluş aşamamızı tamamlamamızla birlikte ne yazık ki küresel salgınla karşılaştık ve henüz istediklerimizin bütününü hayata katamadık. Pandeminin yarattığı sıkıntıları aştığımızda, özellikle amatörlere yönelik yarışmalar düzenlemek, buraya katılan eserleri antoloji tadında yayına hazırlamak, Akdeniz çanağındaki ülkeler ile Türk cumhuriyetlerine yazar arkadaşlarımızın kitaplarını, o ülkelerin dillerine çevrili olarak ulaştırmak gibi isteklerimiz var. Mimar Kemalettin’te hazırladığımız kooperatif merkezimizin, yazarların uğrak yeri,  buluşma noktası olması gibi ideallerimiz var” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Art arda kitaplar

İzmir Yazarlar Kooperatifi, içinde bulunduğumuz yıl içinde 4 eseri okurla buluşturdu, yeni kitapların da kısa süre içerisinde kitap raflarındaki yerini alacağı belirtiliyor. 2021 yılında Ercan Doğu’nun, ‘Kıymıjı Balık Dedemin Yarası’, Mustafa Uzel’in, ‘İzmir Oğlu Cüneyd Bey, Şeyh Bedrettin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’ adlı eseri ve Erdoğan Baysal’ın, Kuvayı Milliye serisinden, iki kitaptan oluşan ‘İzmir’in Dağlarında’ adlı eseri, kooperatifin prestijli yayınları arasına girdi.

Okurların, Türkiye’nin sayılı saygın kitap satış platformları ile kitabevlerinde, kooperatif üyelerinin tüm eserlerine ulaşabileceklerine de vurgu yapan Ercan Doğu, İzmir Yazarlar Kooperatifi’nin web sitesinden kendilerine ulaşabileceğini, imzalı eserlere sahip olunabileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

‘Değer katmalıyız’

Ercan Doğu, kooperatiflerinin çalışma esaslarına ilişkin olarak da şu bilgileri paylaşıyor:  “Koopera-tifimize üye olmak isteyen yazar ya da şair arkadaşlarımızın yayımlanmış ya da yayına hazır hale gelmiş eseri olması veya basın mensubu olmaları şartını arıyoruz. Yayına hazır tüm eserlerin ilgili Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi söz konusu. Kooperatife üye olacak kişilerin 5’er bin lira Kooperatif Ortaklık Payı ödüyorlar. Üyelik Başvuru Formları’nın Seçiciler Kurulu’nun görüşü ve Yönetim Kurulu’nun onaylamaları halinde üyemiz oluyorlar. Amacımız, kaliteli kitapları uygun bedelle okuyucuya ulaştırmak. Yaşadığımız şehrimizin, ülkemizin kültür hayatına değerler katmak istiyoruz ve bunun için yola çıktık.”