Ege ‘Yemeyeceğimiz ürünü başka sofraya koymayız’

‘Yemeyeceğimiz ürünü başka sofraya koymayız’

05.10.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Işık Yumurta, Kemalpaşa’da günde 1 milyon adet üretimle, sektörde her geçen gün daha fazla dikkat çekiyor. Pazarlama ve Reklam Koordinatörü Raziye Gül Akdan, “50 yılı geride bıraktık. Kendimizin yemeyeceği hiçbir şeyin başka sofrada olmasına izin vermeyiz” diyor

‘Yemeyeceğimiz ürünü başka sofraya koymayız’

Selen Deniz - Marka Portresi/ 1970’lerde ailenin bir büyüğü, sırtındaki küfeyle yumurta satmaya başladı. Üç tekerli araç, pazar tezgâhı derken, İzmir’in ekonomisine katkısı giderek artan Işık Yumurta doğdu. Pazarlama ve Reklam Koordinatörü Raziye Gül Akdan, günde 1 milyon adet üretime ulaşan şirketin öyküsünü bizimle paylaştı...

Haberin Devamı

Bölgenin en önemli yumurta üreticilerinden biri olan Işık Yumurta, yarım asrı aşkın süredir sektörde. Bize biraz hikâyenizden bahseder misiniz?

Işık Yumurta’nın temelleri, 1970’li yıllarda kıymetli bir aile büyüğümüz tarafından, mesai bitiminde sırtında küfeyle yumurta satışı yapmasıyla atıldı. Talebin artmasıyla, önce üç tekerli araçta, ardından da pazar tezgâhlarında satış yapılmaya başlandı. Zamanla bu büyüme ivmesi, Kemalpaşa bölgesinde ilk kümeslerimiz satın alınarak desteklendi. Eşim Serkan Akdan’ın eğitimini tamamlamasıyla, şirketin büyümesine yönelik büyük adımlarıyla günümüzün Işık Yumurta’sı oluştu. 

Üretim tesisinizin kapasitesi nedir?

Tesisimizde 10 kümes 2 civcivhane, 1 yumurta deposu ve idari bina bulunuyor, bunun yanı sıra hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılamak için 1 yem fabrikası da tesisimiz bünyesinde yer alıyor. Geniş bir alana sahip olan arazi üzerine kurulan tesisimizdeki kümeslerimiz en modern şekilde üretim için tasarlandı. Üretim kapasitemiz, günlük 1 milyon adet. 

Haberin Devamı

- Yurt dışı satışınızın olduğunu biliyorum. Hangi ülkelere, ne boyutta ihracat yapıyorsunuz?

Işık Yumurta olarak İzmir’deki yumurta üreticileri içinde en fazla ihracat yapan firmalardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Yumurta ihracatımız, genelde körfez ülkelerine yapılmaktadır. Bu ülkelere örnek olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Katar’ı verebiliriz. 

‘0-5 derecede muhafaza’

Yumurta bozulmaya elverişli bir ürün. Yumurtlamadan son tüketici satışına kadar ürünü korumayı nasıl başarıyorsunuz?

Bizim firmamızda üretilen yumurtaların sevki günlük olarak gerçekleştiği için bir problem yaşamıyoruz. Eğer yumurtaların beklemesi gerekiyorsa, kuru ve serin yerde birkaç hafta muhafaza etmenin hiçbir zararı yok. Bu süre daha da çok uzayacak olursa, soğuk hava depolarımızda 0-5 derece arasında muhafaza ediyoruz. 

Yumurtanın iyi olabilmesi için tavuğun sağlıklı olması şart... Tavuklarınızın bakımını nasıl sağlıyorsunuz?

Biz tavuklarımızı civciv olarak satın alıyor ve bu şekilde 5-6 ay gibi sürede civcivlerimizin en sağlıklı şekilde yetişmesini sağlıyoruz. Yeterince büyüdükten sonra 2 yıl boyunca yumurtlayacakları kafeslerine aktarıyoruz. En başından yumurtlama ömrünü tamamlayana kadar yetişmesini biz sağladığımız için; bütün aşıları, yedikleri yemler, içtikleri su, teneffüs edilen hava dahil tüm işlemler, en modern tesislerde gerçekleştirildiği için tavuklarımız oldukça sağlıklı yetişiyor.

Haberin Devamı

‘Dünya çapında üretim’

“Doruktaki lezzet, doğadan geliyor” diyorsunuz. Bu çok kıymetli bir söz. Bu sözün arka planından, üretim anlayışınızdan söz eder misiniz?

Bizim ilkemiz, yemeyeceğimiz hiçbir şeyi başkasının sofrasına koymamak. Ürettiğimiz yumurtanın kalitesini tarif ederken de bu ilkemiz üzerinden açıklamalar yapıyoruz. Kalitemizi sürdürebilmek için de ambalaj malzemesinden yem tedariğine kadar tüm zincirlerde ulusal ve uluslararası standartlara göre hareket ederek, dünya çapında üretim yapıyoruz.

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler, fakat artık kadınların ön plana çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Sizi bir adım öne alıp, Raziye Gül Akdan’ı tanıyabilir miyiz?

Haberin Devamı

Doğma büyüme İzmirliyim, işletme mezunuyum; şu an Işık Yumurta’nın pazarlama ve reklam işleriyle ilgilenmekteyim. Yumurta işi için baba mesleği diyebiliriz, çocukluğumdan beri ben bu işin içindeyim. Küçükken babamın evlatları gibi bakışını izlerdim tavuklara, hatta yeri gelir babamı kıskanırdım. Çocukluk işte, şimdi düşününce komik geliyor, ama babamdan öğrendiğim bir şey varsa yumurta üreticiliğinde hayvanlarla aranda bağ kurmak oldukça önemli. Ben de babamdan bunu öğrendim, yıllar geçtikçe de üretimde verim alabilmenin yolunun buradan geçtiğini bir kez daha tecrübe ettim. Babamın bana kattığı bu kıymetli bilgilerin ışığında eşime destek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

‘Evde de çok tüketiyoruz’

İki çocuğunuzun olduğunu biliyoruz. Ev hayatında çocuklarınız yumurtayı sıklıkla tüketir mi? Beraber yemek yapıyor musunuz?

Pandemi döneminde hep birlikte mutfakta çok vakit geçirdik, çok etkinlik yaptık. Daha önce de söylediğim gibi, oframa koymayacağım hiçbir şeyi başkasının sofrasına koymam. Yumurtanın gerekliliğini bilip üretimine de şahit olunca gönül rahatlığıyla çocuklarıma yumurta yedirebiliyorum. Çok da seviyorlar. Kahvaltıda sıklıkla tüketiyoruz, onun dışında ise kek, börek gibi şeyler de yaptığımdan, yumurta tüketimi evimizde kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

Eşinizle birlikte üretim tesisinizde aktif rol oynar mısınız?

Firmamızın bütün departmanlarının etkin ve entegre çalışması için akılcı gayretlerle organizasyonumuzu en üst seviyede tutmaya çalışıyorum. Bunu yaparken, en önemli aracım iletişim oluyor. Doğru iletişim yöntemiyle hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin mutluluğunu sağlıyoruz.

Bu süre içinde her zaman eşinizin destekçisi ve motivasyon kaynağı olarak tanımlar mısınız kendinizi?

Malumunuz, bu konuda çok bilindik bir cümle vardır. O da her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Bizdeki durum da açıkçası bundan çok farklı değil. İş hayatı dışındaki mutluluk çok önemlidir. O nedenle, eşimi her zaman mutlu ederek ona destek olup motivasyonunu en üst seviyede tutmaya çalışıyorum.

‘Kadınları destekliyoruz’

Şirketin bu noktaya gelmesinin ardında bir kadının önemli rolü olduğunu bilmek gurur verici. Kadınları destekleyen bir firma mısınız?

Bir kadın olarak, hemcinslerimle çalışmak kesinlikle bana mutluluk veriyor. Kadınlar işlerinde daha titiz, özenli ve özverili olduğu için, onlarla çalışmak daha profesyonel ve keyifli oluyor. Kadınların gittiği her yeri güzelleştirdiğini düşündüğüm için ilk tercihim kadın çalışanlar oluyor. Bir anne şefkati ve kadın zarafetinin bulunduğu işyerinin havası bile farklı oluyor. Bunun gibi birçok faktörden dolayı, kadınları Işık Yumurta olarak desteklemekteyiz.

‘Yemeyeceğimiz ürünü başka sofraya koymayız’