Ege Yeni metro hattı beş km. uzatılsın

Yeni metro hattı beş km. uzatılsın

14.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet Ege’yi ziyaret eden Menderes Belediye Başkanı Kayalar, projeye ilçelerinin de dahil edilmesini istedi, “Hem biz hem de İzmir kazanır” dedi

Yeni metro hattı beş km. uzatılsın

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Milliyet Ege’yi ziyaret etti, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tek düşüncesinin doğup büyüdüğü kente hizmet etmek olduğunu belirten Kayalar, öncelikle Ahmetbeyli’de boş bir araziyi otoparka dönüştürdüklerini, sahilleri temizlettiklerini, şezlong ve çadırları kaldırdıklarını söyledi. Menderes’in her tarafını karış karış bildiğini, bu durumun kendisi için büyük avantaj olduğunu kaydeden Kayalar, “Belediyeye 08.30’da geliyorum, dönüş belli olmuyor. Vatandaşımızla her gün buluşuyoruz, onların kalbine dokunmaya çalışıyoruz”dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesi Adnan Menderes Havalimanı-Halkapınar arasındaki metro çalışması için de öneride bulunana Başkan Kayalar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Şehir merkezine metro

“Menderes, Adnan Menderes Havalimanı arasındaki beş kilometrelik mesafe projeye dahil edilsin. Bu bölgeye yapılacak iki durak bizi rahatlatır. Birincisi, havalimanından sonraki Görece, ikincisi ilçe merkezi. Metronun başlangıcı Menderes olsun. Böylelikle ilçemizin kaderi değişir. Konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile görüştük. Kendisi ilgileneceğini söyledi” dedi. Kayalar, ayrıca İZBAN’ın Menderes’e geldiğini ama ilçe merkezine girmediğini belirtti, “İZBAN ile şehir merkezine giden yol hattında yapılacak yeni bir yol, ilçe merkezine ulaşımı rahatlatır. Tarım, turizm ve sanayi bölgesi Menderes’in projeye dahil edilmesiyle kazanan hem Menderes hem de İzmir olacak.”

Haberin Devamı

Beş yıllık bir siyasetçi

Siyasete, beş yıl önce meclis üyeliğiyle başladığını, babasının da ilçede 20 yıl siyaset yaptığını belirten Kayalar, “Siyasete bu yüzden girmek istemiyordum. Annem de karşı çıkıyordu. Ancak 2014’te başladık çalışmaya. CHP’den meclis üyesi oldum. Biz 11, AK Parti’den de 14 kişi vardı. Önceleri toplantılar güzel geçiyordu, sonra transferler başladı. Meclisin tadıtuzu kalmadı. Bu beş yıllık süreçte aday olmayı kafama koymuştum” ifadelerini kullandı.

Esnaf alacaklı

En büyük sıkıntılarının maddiyat olduğunu, göreve başladıklarında yaklaşık 135 milyon lira borç bulunduğunu, bunun 35 milyonunun esnaf ve tedarikçilere olduğunu vurgulayan Kayalar, “Derdimiz para. Acilen esnafımıza ödememiz gereken borç var. Ödemezsek ya batacak ya da iflas edecek. Göreve başladığımda 29 icra vardı. Sonrasında da açılan oldu. Alacaklıların hepsini çağırıp anlaşıyoruz. Faizleri siliyoruz” dedi. İller Bankası’ndan gelen payda azalma olduğunu belirten Kayalar, “Bize 1 milyon 890 bin lira geliyor. 1.2 milyonu Ziraat ve Halk bankalarından alınan krediye gidiyor. Elimize 700-800 bin lira kalıyor. 3 milyon lira maaş gideri var. Ödeme konusunda ilk 3 ay sıkıntı çektik. Bu ay işçi alacaklarını yatırdık. Belediyede yüzde 50 tasarruf sağladık” şeklinde konuştu.

Kontrolsüz bir harcama

Haberin Devamı

Menderes’e Sağlık Bakanlığı tarafından hastane, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün de spor salonu yaptığını, Konya Selçuk Belediyesi’nin yüzme havuzu inşa edeceğini söyleyen Kayalar, “Bir de karayollarında ağaçlandırma var, onu da Karayolları yapıyor. Altı halı saha bitti. Bunu Spor Toto reklam karşılığı yaptı. Bir de Özdere’ye meydan ve sahil yolu yapıldı. Birinin yüzde 50’sini, diğerinin yüzde 70’ini Büyükşehir karşıladı. Sadece park yenilemeyle 135 milyon borç çıktı. Büyük yanlış. 2018’de 90 milyon lira gelir, 127 milyon lira gider var. Kontrolsüz bir harcama yapılmış. Esnafa olan 35 milyon borcun, 5 milyonunu ödedik.
SSK’ya, Vergi Dairesi’ne yazı yazdım. 36 ay taksitlendirme istedik. 50 milyon liraya yakın borç var, haber bekliyoruz. İlk üç ayda 435 kedi ve köpek kısırlaştırdık. Kısırlaştırmak için alıyoruz, hayvanseverler bırakın diyor. Almıyoruz bu kez köpek çoğaldı, saldırıyorlar diyor. İzmir’den getirilip ilçemize bırakılan çok can dost var. Halkın geçim kaynağı tarım, sanayi, turizm. Seracılık fazla. Dört sektörün bir arada olduğu nadir ilçelerdeniz. Yüzölçümü olarak da üçüncü sıradayız” dedi.

Haberin Devamı

Kendi taşını döküyor

Yatırımları Büyükşehir ile birlikte hayata geçirdiklerini, 20 kilometre yola asfalt döktüklerini, 11 bin metrekare parke taşı döşediklerini ifade eden Kayalar, “Daha önce parke taşı döşeme işi taşerondaymış. Biz ekip kurduk. Taşı kendimiz döküyoruz. Kanalları temizledik. Ortaköy ile Çukuraltı arasında 1 kilometre yol yapıldı. Şu anda tek dileğimiz hastane. Anketlerde en çok hastane istenildiği ortaya çıkıyor. İnşaat yüzde 50 civarında, müteahhitten dolayı yarım kaldı. Tenis kortu bitti. Bir kort da yapılıyor ama borcu bize kaldı. Sporu seviyorum. Okul takımında futbol oynadım. MEGEM diye yerimiz vardı. Onu spora tahsis ettik. Hem kulüp kullanacak hem de satranç, tenis ve fitness hepsi tek çatıda olacak. Beş branşta ücretsiz yaz okulu açtık. Sadece forma parası alıyoruz. 500 öğrenci var. Bir eksiğimiz yüzme. Havuz açılır açılmaz kurs başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İnşaat yarım mı kalsın?

Özellikle yolların asfaltlanması konusunda eski başkanın Büyükşehir ile tartışmasına anlam veremediğini sözlerine ekleyen Kayalar, “Büyükşehir asfaltı yapacağım diyor, karşı çıkıyorsun. Sen, kredi alıp yapıyorsun. Yanlış. Büyükşehir kaldırım yapmadı, ben yaptım diyorsun. Şu anda Menderes’e hastane inşaatı sürüyor. Ben yapılmasın mı diyeceğim, hastane yarım mı kalsın. Başkanımız Tunç Soyer’in beş yılda İzmir’i çok farklı yere getireceğini düşünüyorum. Güzel projeleri var” dedi.

‘19.00’dan sonra hayat bitiyor’

En büyük hayalinin Menderes’i sosyal ve kültürel anlamda geliştirmek olduğunu söyleyen Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “İlçemizde bir sinema, tiyatro, müze, sergi salonu yok. İlk defa İzmir Devlet Opera ve Balesi’ni getirdik. Altı ülkeden grupların geldiği dans festivali düzenledik. Akşam 19.00’dan sonra hayat bitiyor. Menderes’i sosyal anlamda geliştirebilirsek, mutlu olacağım. İlçe, sadece binalaşmayla gelişmiş. Halkın sosyalleşebileceği alan yok” dedi.

‘Kreş sözünü tutacağız’

Seçimden önce beş kreş sözü verdiklerini, nüfuslarının 100 bine yaklaştığını, kadın sığınma dayanışma merkezine ihtiyaç olduğunu ifade eden Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Projemiz hazır. Nüfus da artıyor. Engelsiz park yapacağız. Özdere’de geçen dönem mavi bayrağımız yoktu. Bir ay içinde mavi bayraklı oldu. Engelli ve normal tuvalet, plajda engellilere yol ve rampa yaptık. Ahmetbeyli’de otoparkın önüne piknik masaları koyduk. Vatandaş, 10 liraya hem piknik yapıyor hem de denize giriyor. Sahillerden olumlu tepki alıyoruz. 8-10 kişilik ekibizim var. Belediye tişörtü giyiyor, zabıtanın yardımcı elemanı gibi çalışıyor” şeklinde konuştu.