Ege Yeşil seferberlik

Yeşil seferberlik

10.06.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

İzmir İl Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, geçen yıl 672 hektar alanın küle döndüğünü ifade etti “Önlem aldık. Yangınlara topyekun hazırız” dedi.

Yeşil seferberlik

Aslı Öktener - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan ve ülkemizde orman yangınların yoğun olduğu bölgelerde görevlendirilecek olan 10 uçak, İzmir’e geldi. Peki, bu uçaklar geçen yıl 262 yangının meydana geldiği kentin yeşil alanlarını korumaya yetecek miydi?

Haberin Devamı

İzmir İl Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yeni gelen uçakların özelliklerini anlattı, benzer felaketlerin yaşanmaması için İzmir Valiliği destekleriyle kentte alınan önlemlerden bahsetti, vatandaşı orman yangınlarına karşı uyardı.

İzmir’deki ormanlık alanların büyüklüğü toplam ne kadar? 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı İzmir ve Manisa İllerini kapsamaktadır. İzmir’in ormanlık alanı 478.547 hektar yani yüzölçümünün yüzde 40’ı ormandır. Manisa’nın ormanlık alanı 542.500 hektar olup, yüzölçümünün yüzde 41’i ormandır. Orman Bölge Müdürlüğü ormanlık alanı toplam 1 milyon 18 bin 259 hektar olup, yüzölçümünün yüzde 40’ı orman.

Bu alanları kaç personelle koruyorsunuz?

199’u teknik eleman, 145’i orman muhafaza memuru, 1005’i de işçi olmak üzere toplam 1349 personel ile orman yangınları ile mücadele çalışmalarını yürütüyoruz.

Haberin Devamı

Peki, İzmir’de kaç uçağımız, helikopterimiz, kule, tanker ve teknik ekipmanımız bulunuyor?

23 adet haberleşme merkezi, 66 yangın gözetleme kulesi, 120 ilk müdahale aracı, 92 arazöz, 28 su ikmal aracı, 15 dozer, 15 trayler, 10 grayder, 5 loder, 8 ekskavatör, 1 İHA, 8 helikopter, 3 uçak, 1 idari helikopter, 117 hizmet aracı kullanılmakta.

Geçen yıl kentte kaç orman yangını çıktı? Kaç hektar alan zarar gördü?

2021’de toplam 262 adet orman yangını meydana geldi, toplam 825 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Sadece İzmir’deki  yangın sayısı 147 adet olup 672 hektar ormanlık saha zarar görmüştür. Manisa’da ise 115 yangın meydana gelmiş ve 153 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yanan alanlar bir yıl içinde ağaçlandırılmıştır.

Yangınlar, hangi ilçelere daha çok zarar verdi?

Yangınlardan en çok zarar gören ilçeler; Urla, Foça, Demirci, Kiraz ve Şehzadeler oldu.

Yılda 10 milyon fidan

Bölgelerdeki ağaçlandırma çalışmalarında gelinen son nokta nedir? Kaç fidan dikildi?

Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında bulunan İzmir ve Manisa İllerine 2021 yılında toplam 10 milyon 848 bin adet fidan dikildi.

Yangınları önlemek için şimdiye kadar uygulananlardan başka farklı yollar da izliyor musunuz?

Haberin Devamı

Yangın sezonu öncesi Bölge Müdürlüğümüz personelinin (kuleci, işçi, teknik eleman, muhafaza memuru gibi) iş başı eğitimleri tamamlanmıştır.

Hedef kitleye yönelik (avcı, çiftçi, çoban, orman köylüsü) tüm köylerimizi kapsayacak şekilde, eğitim videoları eşliğinde (anız yakılmaması, bağ-bahçe artıklarının ateşle temizlenmemesi, arıclıkta tütsü kullanımına dikkat edilmesi, avcı ve çobanlarımızın ateş yakmaması gibi konularda) eğitimler tamamlanmıştır.

Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında bulunan yollarımızın, yangın emniyet yol ve şeritlerinin, yangın önleme tesislerinin, yangın havuz ve göletlerinin, yangın söndürme araçlarımızın tamir ve bakımları tamamlanmıştır. İlimizde 28 Nisan’da Orman Yangınlarıyla Mücadele İl Komisyonu toplanarak, İlimizde mevcut tüm kamu kurum ve kuruluşlarının orman yangını çıkmasını önleyici tedbirler ile yangın esnasında bu kurumların yapacakları görevler belirlenmiş ve tebliğ edilmiştir. Ayrıca 1 Haziran- 31 Ekim günleri arasında Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Girişlerin Yasaklandığı Orman Alanları Hakkında Karar, Sayın Valimizin imzası ile alınmış, belirlenen piknik yerleri ve tabiat parkları haricinde ormana girişler yasaklanmıştır. İtfaiye, askeri birlikler ve AFAD ile müşterek tatbikat ve eğitimler yapılmış, yapılmaya devam edilmektedir.

Haberin Devamı

Mesela, ekipler dışında köylerde yaşayanları bilinçlendirme konusunda girişiminiz var mı?

Daha önceki yıllarda da gerçekleştirilen orman köylerinde halkı bilgilendirme çalışmaları yoğunlaştırılmıştır. Ormanların Komşularını Yangınlara Karşı Uyarıyor temalı kısa film gösterimi, toplantı, Sincap Çocuk Tiyatrosu faaliyetlerine hız verilmiştir. Hedef kitleye yönelik (avcı, çiftçi, çoban, orman köylüsü) tüm köylerimizi kapsayacak şekilde, eğitim videoları eşliğinde (anız yakılmaması, bağ-bahçe artıklarının ateşle temizlenmemesi, arıcılıkta tütsü kullanımına dikkat edilmesi, avcı ve çobanlarımızın ateş yakmaması vb konularda) eğitimler tamamlanmıştır. 

Orman içindeki acil durum yolları sayısı yeterli mi? Bu yangınlarda hep gündeme getirilmişti.

Haberin Devamı

İzmir ormanlarındaki yangın emniyet yol ve şeritlerinin miktarı yeterlidir. Bunların her yıl yangın sezonu öncesi bakımları yapılmaktadır. 2022 yılında öncelikle bu yolların kenarında bakım çalışmaları ile yanıcı biokütle azaltma çalışmasına hız verilmiştir. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan ve ülkemizde de orman yangınların yoğun olduğu bölgelerde görevlendirilecek 10 uçak, geçtiğimiz hafta İzmir Adnan Menderes Havalimanına indi. Bu uçakların özellikleri neler? Ormanlarımızın güvenliği için yeterli olacaklar mı?

Bu uçakların 2’si İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde (Selçuk Havaalanı) konuşlanmaktadır. Manevra kabiliyeti ve havada kalış süresi göz önüne alındığında özellikle başlangıç aşamasındaki yangınlarda etkili olacağı düşünülmektedir. İhtiyaç halinde diğer bölgelerde konuşlanan uçaklar da buralara yönlendirilerek koordineli çalışmaları sağlanacaktır.

Belediyelerle ortak çalışmanız var mı?

Her yıl valilik başkanlığında İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplanarak o yıl ilde yapılacak orman yangınları ile mücadele çalışmalarında kurum ve kuruluşların yapacağı iş ve işlemler belirlenmekte. Burada başta belediyelerimiz olmak üzere tüm kurumlarımız ile ortak işbirliği çalışmaları yürütülmekte. Ayrıca itfaiye ve AFAD ile müşterek tatbikat ve eğitimler yapılmış, yapılmaya devam edilmekte.

Orman yangınlarına karikatürlü farkındalık

 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ‘yangın’ konusuyla düzenlediği 3’üncü Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Birincilik ödülünü Antalya’dan Kürşat Zaman kazandı, İranlı Safad Rafeei ikinci, Kocaeli’den Ahmet Özalp ise üçüncü oldu. Yarışmaya 60 ülkeden 482 eser sahibi 1140 adet karikatürle katıldı. Jüride ünlü karikatürcüler Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Şevket Yalaz, Sait Munzur, Abdülkadir Uslu, Mehmet Selçuk, Sarkis Paçacı ile mizah yazarı Savaş Ünlü yer aldı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılından bu yana uluslararası olarak düzenlediği yarışmaya eser sahipleri bugüne kadar toplam 4 bin 135 karikatür gönderdi. 

Manisa, alarma geçti

Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal, ilçe ziyaretlerini Sarıgöl ile sürdürdü. Sarıgöl İtfaiye Amirliği’ni ziyaret eden İnal, daha sonra traktör arkası tanker verilen muhtarlarla bir araya geldi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte başta ormanlar olmak üzere yangın riskinin arttığına dikkat çeken İnal, yaşanabilecek olumsuzlukları hızla bertaraf edebilme adına tankerlerin hazırda bulunması noktasında uyarılarda bulundu. Hayata geçirilen Gönüllü İtfaiyecilik projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayanlara da seslenen İnal, Manisalıların huzur ve güveni için daima göreve hazır olduklarını ifade etti.

Yatağan’da 200 metrekare alan küle döndü

Yatağan’da uyuşturucu etkisinde kalarak Madenler Mahallesi’ndeki ormanı yaktıktan sonra kaçmaya çalışan şahıs, jandarma ekiplerince yakalandı. A.B’nin yapılan üst aramasında çakmak ve baly tabir edilen madde ele geçirildi. Şüpheli, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi. Yangında, 200 metrekarelik ormanlık alan zarar gördü.

Bodrum’da dijital telsiz dönemi

Afetle mücadele kapsamında ilçede iletişim ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi işbirliğiyle ‘Dijital Sayısal Telsiz Sistemi’ hayata geçirildi. Sistemin bilgilendirme toplantısı Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kaymakam Bilgehan Bayar, “Afet Acil Durum Kriz Yönetim Merkezi’ni bu okulun toplantı salonu olarak belirledik” dedi. Başkan Ahmet Aras da, “Bu telsizler kimdeyse afet koordinasyon merkezlerinden onların lokasyonları görülebiliyor” diye konuştu.