Ege ‘Yılların emeği heba olmasın’

‘Yılların emeği heba olmasın’

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen yasakla Türkiye’den 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilemeyecek. T

‘Yılların emeği heba olmasın’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen yasakla Türkiye’den 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilemeyecek. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, yasağın üreticiyi mağdur edeceğini, ürünün geleceğine endişeyle bakacağını belirtti. Zeytincilikle uğraşan ve ülke ekonomisine katkı yapan yaklaşık 400 bin üretici aile ve sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 2 milyon kişinin bu karardan olumsuz etkileneceğini dile getiren Sürek, şöyle konuştu:
Döviz kaybı uyarısı
“İhracat olarak değerlendirilemeyip iç piyasada kalan ürün, sezon boyunca üretici fiyatlarında baskı oluşturacak, elde kalan ürün değer kaybına uğrayacak. 2021-2022 sezonu başlangıcında yurtiçinde ihtiyaç fazlası stok bulunması ise piyasayı bozucu etki yaratacak ve üreticiye gelir konusunda büyük zarar verecek. Kalan ürün zeytinyağı işletmelerinde atıl kapasiteler oluşmasına da yol açacak. Son olarak ihracatçı firmaların yurtdışı alıcılarla uzun yıllarda ve yüksek maliyetlerle sağladıkları ilişkileri zarar görecek. Bu zincirleme olayların sonunda ise sektör ve ülke ekonomisi döviz kaybına uğrayacak. Son yıllardaki milyarlarca yatırım ve üretim hamlelerimiz heba edilmesin” dedi.